Artinasi asteroidas, galintis nušluoti šalį nuo Žemės paviršiaus  (0)

Žemės link artinasi asteroidas, kurio skersmuo siekia apie 520 metrų. Arčiausiai mūsų planetos jis bus penktadienį, tačiau astronomai ramina, kad kosminis kūnas prašvilps saugiu atstumu – apie 4,4 mln. km (apie 11,7 karto toliau nei skrieja Mėnulis).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visgi NASA šį kosminį luitą priskiria potencialiai pavojingiems asteroidams, kadangi vertinant kosminiais masteliais minėtas atstumas yra visai menkas.

Asteroidas 2014 YB35 pirmą kartą pastebėtas praėjusiais metais. Jį atrado Arizonos universiteto mokslininkai. Kosmine erdve jis skrieja apie 10 km per sekundę greičiu.

Belieka pasidžiaugti, kad šįkart jis mūsų planetai tik pagrūmos. Mat jei tokio dydžio kosminis klajūnas atsitrenktų į Žemę, kiltų didelio masto katastrofa – jis nesunkiai nušluotų nedidelę šalį nuo planetos paviršiaus. Tiesa, dinozaurų likimo žmonija išvengtų – manoma, kad jų išnykimą lėmė apie 10 km skersmens kosminio luito smūgis.

Astronomijos ekspertai teigia, kad tokių milžiniškų asteroidų priartėjimai primena, kiek daug pavojų planetai keliančių asteroidų, kometų bei kitų kosminių kūnų skraido mūsų apylinkėse.

Manoma, kad netoli mūsų planetos skrieja ir bet kada priartėti gali per 25 tūkst. objektų, kurių skersmuo yra didesnis nei 140 metrų. O kilometro ar didesnio skersmens kosminių kūnų mūsų kaimynystėje gali būti maždaug tūkstantis.

NASA ekspertų teigimu, futbolo aikštės dydžio akmuo į mūsų planetą trenkiasi kas maždaug 5 tūkst. metų, o civilizacijų išnykimą lemiančių asteroidų smūgiai įvyksta kas maždaug milijoną metų.

Į potencialiai pavojingų asteroidų sąrašus įtraukiami tie kosminiai kūnai, kurie praskrieja netoli mūsų planetos ir gali kelti grėsmę Žemei ateityje. Jie yra stebimi, o atsiradus galimybei patikslinti jų charakteristikas (pvz., trajektorija, greitis, sukimasis aplink savo ašį ir kt.) galima tiksliau prognozuoti šių asteroidų judėjimą ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(64)
(13)
(51)

Komentarai (0)