Orų valdymui mokslininkai pasitelks lazerius  (0)

Ar yra toks dalykas, kurio negalima padaryti su lazeriu? Nuo deimantų pjaustymo iki modernių ginklų ar akių spalvos keitimo – atrodo, lazeriu galima padaryti viską. Ir dabar greta potencialių lazerių darbų sąrašo galima įrašyti šveicarų fiziko Jeano-Pierre'o Wolfo pavardę, kuris lazerio spindulį ketina panaudoti tam, kad pakeistų orus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pirmo žvilgsnio tai skamba tarsi juodoji magija, tačiau šveicarų fiziko taikomas būdas yra švaresnė pastaruosius kelerius metus naudotos „debesų sėjos“ modifikacija. 2008 m. „debesų sėja“ panaudota Kinijoje, kuomet siekiant išvengti lietaus per Olimpinių žaidynių atidarymą, į dangų buvo paleistos raketos.

Tačiau kol kas sunku pasakyti, kiek ši technologija efektyvi. Be to, „debesų sėja“ negali apsieiti be chemikalų. O lazeriai yra visiškai nekenksminga alternatyva, kuomet naudojama vien tik lazerio šviesa.

Taigi kaip lazeris gali paveikti orą? Visai kaip ir „debesų sėjos“ metodas, šis leidžia sukurti debesis ten, kur jų nėra, paskatindamas kondensaciją. Natūraliai pasirodantys vandens garai kondensuojasi į lašelius, o tuomet susiformuoja ledo kristalai – taip debesys susidaro ir natūraliu būdu. Tokiu būdu „išvaloma“ atmosfera ir sumažėja tikimybė, kad vėliau toje vietoje lis.

„Mes jau galime sukurti debesis lazeriu laboratorijoje, tačiau ne makroskopiniu mastu. Taikant šią technologiją danguje nematyti artėjančio didelio debesies, nes lazeris nėra labai galingas ir yra daug techninių parametrų, kurių mes negalime kontroliuoti“, – CNN sakė profesorius.

Tačiau negalima sakyti, kad jo naudojamo lazerio galia menka – lazerio energija siekia vieną teravatą – tiek energijos pagamina visos Žemėje esančios elektrinės, tačiau energija gyvuoja tik trumpą laiką.

Technologija kol kas yra ankstyvoje bandymo stadijoje, tačiau kai ji bus ištobulinta, gali padėti reguliuoti orus ten, kur jie nepastovūs. Lazeriai galėtų sumažinti kritulius lietingose vietovėse ir paskatinti ten, kur klimatas labai sausas.

Dar vienas lazerių metodo privalumas prieš įprastinę „debesų sėją“ – juo galima sukelti ir žaibą. Iki šiol žaibą pavyko sugeneruoti tik debesyse.

Žaibo kontroliavimas arba elektros iškrovos generavimas norimoje vietoje padėtų sumažinti dėl žaibų patiriamą žalą. Kasmet žaibo padaroma žala vertinama šimtais milijardų dolerių. Be to, nuo žaibų kasmet nukenčia arba miršta tūkstančiai žmonių.

Oro valdymas ateityje galėtų padėti sumažinti klimato kaitos pasekmes. Pasak profesoriaus Wolfo, lazeriai gali būti panaudojami orų „taisymui“: uraganų, audrų ar potvynių sumažinimui.

Ši mokslininkų naudojama lazerių technologija gali būti pritaikyta ir kitose srityse – pakeitus lazerio spalvą galima nustatyti ir žudyti vėžines ląsteles be jokios arba su minimalia žala.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (0)