EP nuosprendis: turėsime išmokti gyventi be plastikinių maišelių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2015-04-29 11:31
Lietuvoje situacija tragiška. Dažnai net jei pats nesudedi į maišelius, kasoje vis tiek sudeda. O kiti vieną prekę į tris maišelius sudeda. Esu matęs žmonių, kur perka ~3-5 produktus o sunaudoja 10-15 maišelių.
langas 2015-04-29 11:35
o tai kodel negali priversti gaminti labai greitai suirstancius maiselius ir viskas.
immortallt 2015-04-29 11:44
1) Tie maišeliai pilnai nesuyra 2) Kontakte su skysčiais jie irtų itin greitai
rndbit 2015-04-29 12:40
Manęs sąžinė dėl maišelių naudojimo negraužia. Vistiek jie atsuduria plastiko konteineryje.
Shinigami 2015-04-29 13:22
Jei kalbėtume apie prekių nešimui skirtus maišelius tai pilnai suprasčiau tokį įstatimą. Pats naudoju medžiaginius daugkartinio naudojimo maišus. Bet jei kalbame apie tuos plonus ir skaidrius maišelius kurie skirti sudėti birioms prekėms (sveriamiems sausainiams, vaisiams) tai tikrai nepritariu apmokestinimui. Negi neši sveriamus sausainius rankose? Arba ką tik nusipirkta megztinį dėsi ant nusipirktu vynuogių? Didžioji dalis šių maišelių tikrai yra panaudojami pagal paskirtį. Todėl tokių maišelių papildomas apmokestinimas ženklaus jų naudojimo nesumažins. Bet gali ženkliai patuštinti ir taip mažas pajamas gaunančių lietuvių kišenes. Ir vienintelis kas iš to bus patenkintas, tai tik valstybės biudžetas, nes galių 100 proc. garantuoti, kad tie pinigai nebus panaudoti gamtosaugai.
Gediminas Jurgaitis 2015-04-29 13:45
kaip tik nesenai pagalvojau apie tai. labai teisingas zingsnis. galetu priversti gamintojus visus gaminius pakuoti tik i perdirbama pakuote. nezinau kaip situacija Lietuvoje, bet cia UK tai visiskas pravalas.. daugiau kaip puse pakuociu yra neperdirbamos. atrodo plastikines ir t.t., bet kazkodel neperdirbamos, matyt plastikas kazkoks ne toks..
immortallt 2015-04-29 13:52
Shinigami, atkreipk dėmesį kaip žmonės naudoja tuos plastikinius maišelius skaidrius (jie būtent ir yra didžiausia bėda). Pvz perka pieno pakelį, pieną įdeda į maišelį. Perka dar ir varškės pakelį, jį į kitą maišelį. Tada jau maišeliuose esančius pieną ir varškę deda dar į bendrą maišelį. Popierius šiaip ne išeitis, nes praleidžia skysčius ir vienas popierinis maišelis turėtų būt panaudotas 3x, kad atpirktų taršą patiriamą jį pagaminant lyginant su plastikiniu ir 9x, jei plastikinis perdirbamas. Idealu būtų depozito sistema plastikiniams maišeliams, bet tai nerealu. Tobula būtų, jei žmonės patys išrūšiuotų ir nešiukšlintų, bet turint omeny, kad per Darom akcijas šiukšlių kiekiai nelabai linkę mažėti - nerealu. Gediminai, maišelis perdirbamas, o ar žmonės rūšiuoja?
sub 2015-04-29 14:38
O kaip popieriniai maišeliai, kurie taip pat gali būti perdirbami, ir ekologiškesni, jų dydis labai panašus. Pvz. bandelėms būna tokie, bet ir ten plastiko yra.
Arns 2015-04-29 15:06
Na nežinau, į ką įdėti pvz miltus, kad galėtumei neštis visko nebalindamas aplinkui? Į ką dėti tarkim duoną su alyvuogių aliejumi? Ką tik iš šaldiklio paimtą žuvį, kad viso nesudrėkintu? Manau tiesiog užtektu jog maišeliai būtu tik prie tam reikalingų produktų lentynų. Nebus maišelio,per didelį prekybos centrą niekas nelakstys jų prisirinkti. O prie sveriamų produktų pilnai galima keisti popieriniais, retai kas perka po kelis kilogramus, kad būtu nepatogu juos nešti ar atsirastu rizika suplyšti.
immortallt 2015-04-29 15:19
Maišelis suteptas aliejumi nelabai gali būti perdirbtas. Plastikinį dar nuo aliejaus išvalysi, o popierinį? Anyway, popierių gaminti teršia labiau nei plastiką, bet taip, jis suyra, čia jo privalumas, bet gal geriau nemėtom kur papuola ir perdirbam?
Gediminas Jurgaitis 2015-04-29 17:39
+1