Atrasta Saulės sistemos dvynė: ką tai reiškia mums?  (1)

Astronomai džiūgauja. Jiems pavyko atrasti tolimą planetų sistemą, kuri primena mūsų pačių Saulės sistemą, kai ši buvo ką tik susiformavusi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrastosios planetų sistemos centre esanti tolimoji žvaigždė yra maždaug 15 milijonų metų senumo. Pasak astronomų, ši žvaigždė itin primena artimiausią Žemei žvaigždę – Saulę, kai ji buvo panašaus amžiaus. Saulė, kaip ir naujoji žvaigždė, taip pat yra apsupta dulkių žiedo ir aplink esančio dujų sluoksnio.

Mokslininkai, pasinaudoję planetų susiformavimo iš „šiukšlių disko“ modeliu, teigia, jog planetos atrastoje sistemoje taip pat turėtų priminti didžiąsias planetas, esančias Saulės sistemos pakraštyje. Tiesa, jos turėtų būti labiau apvalios formos nei Jupiteris, Saturnas, Uranas ar Neptūnas.

Daktaras Thayne‘as Currie, astronomas iš Subaru observatorijos Havajuose, teigia, jog tiek pačios planetos, tiek ir jų pasiskirstymas pačioje sistemoje aplink žvaigždę itin primena ankstyvąją Saulės sistemos stadiją.

Tai itin džiugina astronomus, kadangi didėja tikimybė, jog atrastoje planetų sistemoje gali būti aptikta į Žemę panašių planetų (galbūt netgi daugiau nei viena ar dvi), o tai mums teikia vilčių ir dėl nežemiškos gyvybės aptikimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(49)
(8)
(41)

Komentarai (1)