Dar viena neįtikėtina smegenų operacija: operuojamas pacientas grojo su gitara (Video)  (0)

33 metų brazilas Anthony Kulkampas Diasas nepasikuklino ir per savo smegenų operaciją gitara užgrojo „The Beatles“ dainą „Yesterday“. Operacija buvo atliekama praėjusią savaitę „Nossa Senhora de Conceição“ ligoninėje, kuri yra Santa Catarinos pietinėje dalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

A.Kulkampas Diasas visos operacijos metu buvo sąmoningas ir chirurgų komandai grojo gitara. Vyrui buvo šalinamas smegenų auglys.

Jo serenada gydytojams leido pastebėti tas smegenų dalis, kurios yra atsakingos už vyro pojūčius, judesius ir kalbą.

Sugrojo 6 dainas

Banko darbuotojas A.Kulkampas Diasas pradėjo dainuodamas „Emanuel“ – tai daina parašyta jo pirmagimiui sūnui. Paskui jis pradėjo groti „The Beatles“ dainas. Vėliau – kai kurias braziliškas dainas.

„Gydytojai manęs paprašė pakartoti kantri dainą. Taigi, aš dainas net turėjau kartoti“, – brazilų naujienų tinklapiui „G1“ pasakojo vyras.

A.Kulkampas Diasas, kuris profesionaliai gitara groja apie 20 metų, apie auglį sužinojo likus 15 dienų iki jo sūnaus gimimo.

Praėjusią savaitę jam buvo atlikta operacija, ir jis visą laiką buvo sąmoningas. Gitara buvo pritvirtinta prie pilvo.

„Aš pagrojau 6 dainas. Grojau tada, kai būdavau tam pasiryžęs, – pasakojo vyras. – Mano dešinė ranka buvo šiek tiek silpnesnė, nes būtent ši pusė ir buvo operuojama. Aš sustodavau ir pailsėdavau. Grojau įvarias dainas ir kalbėjausi su gydytojais.“

Grojimas gitara ir kalbėjimas su gydytojais padėjo chirurgams saugiai išoperuoti A.Kulkampo Diaso auglį ir išvengti sužalojimų, kurie galėtų pažeisti smegenų funkcijas.

Svarbus paciento sąmoningumas

„Kol visus tai stebino, operacija buvo atliekama. Stebėti smegenis yra labai svarbu tam, kad būtų galima išvengti pažeidimų smegenų srityse, atsakingose už žmogaus judesius, pojūčius ir kalbą“, – pasakojo ligoninės atstovas spaudai.

„Išlaikant pacientą sąmoningą operacijos metu, galima nustatyti svarbias smegenų sritis. Tai lyg žemėlapio bražymas. Tai iš tikrųjų yra labai didelis iššūkis visai chirurgų komandai, įskaitant ir anesteziologus“, – pasakojo klinikos direktorius Jeanas Abreu Machado.

Direktorius taip pat sakė, kad smegenų audinys neturi skausmo jutiklių, tačiau oda ir kitos struktūros turi.

„Tai ir yra didžiulis iššūkis anesteziologams – išlaikyti pacientą sąmoningą ir pasirūpinti, kad jis nejaustų skausmo“, – pridėjo gydytojas J.Abreu Machado.

Per operaciją grojo smuiku

Praėjusiais metais smuikininkas Rogeris Frischas taip pat susidūrė su tokia situacija. Grodamas savo smuiku, vyras chirurgams padėjo nustatyti tikslią vietą, į kurią turėjo būti įstatytas implantas.

2009 metais R.Frischui buvo nustatytas esencialinis tremoras. Tai padėtis, kada smegenų sritis, atsakinga už judesius, pradeda siųsti neįprastus signalus.

Vyrui reikėjo atlikti operaciją, kurios metu į smegenis būtų implantuojamas smulkus elektrodas. Gydytojai užtikrino, kad šis elektrodas padėtų jam suvaldyti situaciją.

Bet tam, kad elektrodas veiktų, jis turėjo būti įstatomas tiksliai į tam tikrą vietą.

Kadangi chirurgai gali operuoti žmones taip, kad jie nejaustų skausmo, R.Frischo buvo paprašytas pagroti smuiku tam, kad gydytojai jau operacijos metu galėtų stebėti, kaip elektrodas veikia tremorą.

Parengė Dovilė Odinaitė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (0)