Fantastų idėjos tikrovėje: užšaldytas jauniausias žmogus - dvejų metų mergaitė  (15)

Dvejų metų mergaitė, mirusi nuo smegenų auglio, buvo užšaldyta, tikintis, kad vieną dieną dėl mokslo pažangos ją bus galima atgaivinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Matheryn Naovaratpong iš Tailando, manoma, yra jauniausias žmogus, kuris buvo kriogeniškai užšaldytas.

Šiai mažylei pernai balandį buvo diagnozuotas agresyvios formos smegenų auglys po to, kai ji vieną rytą nenubudo, rašo interneto portalas „Motherboard“.

Intensyvus gydymas nepadėjo

Mergaitę paguldžius į Bankoko ligoninę tyrimais nustatyta, kad kairėje jos smegenų pusėje yra 11 cm dydžio auglys. Medikai nustatė ependimoblastomą – retą tik labai mažiems vaikams pasitaikančią vėžio rūšį.

Prognozės nuo pat pradžių nebuvo daug žadančios – tik 30 proc. pacientų, susirgusių šia liga, išgyvena bent penkerius metus.

Padėtis dar labiau pablogėjo, kai Matheryn, šeimos vadinta Einz, ištiko koma.

Po kelių mėnesių intensyvaus gydymo, įskaitant 12 smegenų operacijų, 20 chemoterapijos kursų ir 20 radiacijos terapijos sesijų, paaiškėjo, kad daktarai bejėgiai padėti.

Mergaitė mirė sausio 8 dieną, kuomet tėvai sutiko išjungti gyvybės palaikymo įrangą.

Kai mirė, mažylė buvo praradusi 80 proc. kairės pusės smegenų, dėl ko buvo suparalyžiuota dešinė jos kūno pusė.

Bet nutarę, kad net ir iš mirties galima tikėtis ko nors gero, tėvai nusprendė jos kūną kriogeniškai išsaugoti, atidavę palaikus vienai didžiausių tokių paslaugų tiekėjų pasaulyje.

Nepigi procedūra

Matheryn dabar yra Arizonoje esančioje „Alcor“ įmonėje, kur jos kūnas ir smegenys užšaldyti atskirai vienas nuo kito -196 laipsnių Celsijaus temperatūroje.

Mergaitės šeima tikisi, kad ateityje mokslas bus pakankamai pažengęs į priekį, kad galėtų jų dukrą atgaivinti. Tiesa, kaip pažymi portalas „MailOnline“, daugelis dėl to ginčytųsi.

Tėvai taip pat nori, kad mergaitės smegenų ir kitų kūno dalių ląstelės būtų išsaugotos, idant ateityje būtų galimą ištirti ligą, pražudžiusią jų dukrytę.

Nežiūrint į daugybe klaustukų, visa tai kainuoja. „Alcor“ ima „nario“ mokestį – 770 JAV dolerių (714.82 eurų) per metus. Be to, 80 tūkst. JAV dolerių (74,27 tūkst. eurų) kainavo mergaitei atlikta „neuro“ procedūra. Visas kūno užšaldymas kainavo 278,94 tūkst. eurų.

„Alcor“ saugo žinomų beisbolo žaidėjų, tokių kaip Tedo Williamso ir jo sūnaus Johno Henry Williamso kūnus.

Pagimdė surogatinė motina

„Užšaldymas suteikia galimybę Matheryn vėl pradėti kvėpuoti, kai kai atsiras tinkamos technologijos galėsiančios ją pagydyti“, – įsitikinęs mergaitės tėvas, kuris apie krioninį kūno išsaugojimą sužinojo internete.

Ši daktarų šeima ne be reikalo deda tiek daug vilčių į mokslą.

Matheryn daktaras pažymėjo: „Ji apskritai atėjo į pasaulį dėl modernaus mokslo, nes buvo išnešiota surogatinės motinos. Jos tikroji mama prarado gimdą, gimdydama sūnų“.

Mergaitės šeima taip pat tiki, kad dar yra daug nepadarytų mokslinių atradimų, ypač žmonių psichologijos ir medicinos srityse.

„Jie nenori, kad jų dukros gyvenimas nueitų perniek, – portalui „Motherboard“ sakė Aaronas Drake, „Alcor“ vadovas medicinai. – Jie tikisi, kad išsaugojus šio vėžio ląsteles galima surasti geresnį ligos gydymo metodą ir netgi galiausiai ją išgydyti. Jei pažiūrėsime globaliau, tai labai altruistinis poelgis“.

Šaldoma palaipsniui

Tačiau kriogeninis kūdikio užšaldymas buvo sunkus ne vien emociškai. Tai buvo sudėtinga ir logistiškai.

Idealiu atveju mergaitė būtų nuskraidinta į Arizoną. Bet Matheryn sveikata buvo tokia prasta, kad jai buvo prijungta gyvybę palaikanti įranga, tad skrydis tapo neįmanomu.

Medikas iš „Alcor“ atvyko į Tailandą ir kai tik mergaitė sausį mirė, prasidėjo kūno išsaugojimo procedūra.

Į užšaldymo procedūra įeina kūno perkėlimas ant ledo lovos, padengimas šaldančiomis medžiagomis ir dirbtinis širdies paleidimas širdies ir plaučių atgaivinimo įrenginiu.

Prieš išleidžiant kraują ir jį pakeičiant medicininiu aušinimo skysčiu daugiau nei tuzinas skirtingų medicinos preparatų suleidžiama į kūną.

Po to yra atveriama krūtinės ląsta ir prie pagrindinių kraujagyslių prijungiamas įrenginys, kuris išpučia likusį kraują. Tada kūno temperatūra lėtai mažinama – po 1 laipsnį Celsijaus per valandą.

Po 2 savaičių kūno temperatūra nukrenta iki -196 laipsnių Celsijaus.

Atskyrė smegenis nuo kūno

Matheryn buvo atlikta procedūra, pavadinta „neuro“. Jos metu smegenys buvo atskirtos nuo kūno ir paliktos saugoti atskirai. Dabar jos yra užšaldytos vakuumu izoliuotame nerūdijančio plieno konteineryje, pripildytame -196 laipsnių Celsijaus temperatūros skysto azoto.

Tačiau klausimas išlieka, kaip ateityje, pažengus mokslui, būtų galima atgaivinti užšaldytą kūną.

„Mes žinome, kad galime atstatyti tokį mažą organą, kaip širdis, – teigia A.Drake. – Mes žinome, kad galima trijų matmenų spausdintuvu atspausdinti ląsteles ir širdis. Taigi tada reikės atkurti ir visą jos kūną, bent jau organus ir juos sujungti į visumą. Tada mes transplantuotume smegenis į naują kūną“.

Tėvams tai paguoda

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių susidomi šia modernia technologija.

„Mūsų rinka auga, – teigė A.Drake portalui „Motherboard“. – Jaunesnė karta lengviau priima technologijų kaitą. Bet kokiam dabar naujam dalykui per 6 mėnesius sukuriama išmanioji programėlė. Jaunoji karta pamato naują dalyką ir mano: „Žinoma, kodėl gi ne?“ Jie gali išsiaiškinti viską, tai kodėl ne tai? Jie mano, kad tai neišvengiama“.

O Matheryn šeimą tai ramina ir guodžia.

„Mes, bent jau, paaukojome jos gyvenimą ir kūną progresui bei mokslo vystymuisi, – teigia mergaitės mama, Nareerat. – Tai dar vienas džiaugsmas mūsų šeimai – mes žinome, kad ji vis dar gyva, nors ir atskirta nuo mūsų“.

Parengė Giedrė Balčiūtė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(84)
(2)
(81)

Komentarai (15)