Gimė prieš 20 metų į šalčio banką padėtas kūdikis  (12)

JAV mokslininkai pasiekė naują kriokonservavimo rekordą: iš prieš 20 metų užšaldyto embriono gimė sveikas kūdikis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šį pasiekimą pranešė mokslinio žurnalo „Fertility and Sterility“ interneto svetainė. Iki šiol nė vienas taip ilgai kriogeninėse saugyklose laikyto embriono persodinimas nebuvo pasibaigęs sėkmingu gimdymu, praneša „Popsci.com“.

Skelbiama, kad sveiką berniuką iš 20 metų šalčio banke laikyto embriono pagimdė 42 metų moteris. Ji dar prieš dešimtmetį pradėjo bandyti pastoti naudodama dirbtinio apvaisinimo būdus.

Tai pavyko padaryti po to, kai kita nuo nevaisingumo gydyta sutuoktinių pora, kuriai pavyko susilaukti kūdikio, anonimiškai padovanojo nepanaudotus savo embrionus. Tačiau jie buvo užšaldyti dar 1990 metais, o tai reiškia, kad šiemet 42 metų pacientei gimęs berniukas kažkur pasaulyje turi 20 metų vyresnį brolį ar seserį, sakoma pranešime.

Užšaldyti žmogaus embrionai – dar viena daug ginčų kelianti dirbtinio apvaisinimo technologijų, kurių pradininkui Robertui Edwardsui šiemet buvo skirta Nobelio medicinos premija, etinė problema. Dėl smarkiai ištobulintų nevaisingumą gydančių vaistų ir pažangių laboratorinių technologijų per vidutinį dirbtinio apvaisinimo ciklą lieka nepanaudota daugiau embrionų, nei anksčiau. Dauguma iš jų padedami į vadinamuosius šalčio bankus – kriogenines biologinių mėginių saugyklas, kuriose, pasirodo, embrionai „jaučiasi“ visai puikiai, rašo „Popsci.com“.

Tačiau nauji reprodukcijos technologijų pasiekimai vis labiau atskleidžia prieštaringą etinę jų naudojimo pusę, teigiama pranešime.

Vis daugiau išsiskyrusių porų teismuose kovoja dėl užšaldytų embrionų. Genetinės medžiagos – embrionų, kiaušinėlių ir spermos – užšaldymas ir vėlesnis naudojimas tais atvejais, kai į šalčio banką jas padėjusių tėvų amžius gerokai viršija reprodukcinį, taip pat kelia rimtų abejonių. Yra ir kitų ne mažiau keblių situacijų. 2007 metais viena moteris užšaldė keletą savo kiaušialąsčių, skirtų savo dukrai, kuriai, gydytojų teigimu, dėl įgimto organizmo sutrikimo grėsė nevaisingumas. Tuo metu mergaitei tebuvo septyneri. Jeigu ji užaugusi nuspręstų pasinaudoti savo mamos dovana, pagimdytų savo pusbrolį ar pusseserę, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)