Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-06-08)  (1)

Šviesos spaudimas, Somertono vyro mįslė ir raumenų stiprumo išlaikymas senstant


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-06-08 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-06-08)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesos spaudimas

Buvo puiki savaitė fizikams, nes tyrėjų iš Kinijos ir Izraelio komanda atliko pirmąjį šviesos slėgio stebėjimą – jie sugebėjo pademonstruoti kaip įdumba skysčio paviršius, veikiamas plataus šviesos srauto dideliame inde.

Kvantiniai kaimynai

Texaso technologijų universiteto profesorius Bill Poirier iškėlė mintį, kad keistas kvantinių dalelių elgesys gali rodyti paralelinių visatų egzistavimą – šią teoriją jis vadina „Daug sąveikaujančių pasaulių.“

Somertono vyras vis dar inkognito

Po ilgų metų teismo ekspertų tyrimų, Somertono Vyro tapatybė tebelieka paslaptimi, ir dabar tyrėjai ėmė taikyti šiuolaikines technologijos, siekdami išaiškinti paslaptį vyro, rasto mirusio Adelaide'ės Somertono paplūdimyje 1948, pirmiausia imdamiesiistorijos ir kodo, o paskui DNR, izotopų, ir auto[sijos. Vyro kūną paplūdimyje rado du jodinėtojai, nepaaiškinama jo mirties priežastis ir kišenėje rastas popierius su ant jo užrašytu kažkokiu kodu, anuomet sukėlė sensaciją.

Tekančios Saulės šalies rekordai

Kelių Japonijos mokslo institucijų tyrėjų komanda paskelbė sukūrusi fotovoltinį elementą, pasiekusį stabilizuoto 13,6 % efektyvumo pasaulio rekordą

Iki paskutinio elektrono

Batteroo kompanija paskelbė sukūrusi Batteriserį, 2,50 $ kainuojantį įprastų baterijų priedą, galinti prailginti šios veikimą 800%.

Amebų išmintis

Kita Japonijos komanda paskelbė amebų įkvėptą skaičiavimo sistemą, nurungiančią įprastus optimizavimo metodus – tai naujas, šakojimusi paremtas algoritmas.

Bakterinis II tipo diabetas

Dar viena stulbinanti naujiena – Ajovos universiteto tyrėjų komanda rado įrodymų, kad tam tikros bakterijos gali sukelti II tipo diabetą – paprasta stafilokokinė infekcija sukėlė šią ligą triušiams.

Gyvybės atsiradimo paslaptys

Kita komanda rado naujų gyvybės atsiradimo įrodymų – jie sugebėjo įlieti kiek šviesos į prieš keturis milijardus metų nutikusį amino rūgščių statybinių blokų perėjimo į gyvybę mįslę.

Senstantys raumenys

Ir galiausiai, jeigu jūs, kaip ir milijardai kitų žmonių, nerimaujate dėl silpnėjimo senstant, gali būti įdomu sužinoti, kad tyrėjų komanda atrado pagrindinį raumenų stiprumo išlikimo senstant faktorių – tai yra baltymas, kurio sendami gaminame vis mažiau.


Bob Yirka

phys.org

(26)
(0)
(26)

Komentarai (1)