Kas žino, kas mūsų laukia... anapus tų naujų horizontų: iki Plutono liko mažiau nei mėnuo (Video)  (0)

NASA zondui New Horizons keliauti iki Plutono liko mažiau nei 30 dienų. Zondas po 9-erių metų kelionės jaučiasi puikiai, todėl misijos mokslininkai nekantriai laukia vaisingo skrydžio pro paslaptingąjį Saulės sistemos nykštuką, kuris zondo fotoobjektyvuose atrodo jau štai taip. O netrukus jis atrodys kaip šiame NASA video anonse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

New Horizons iki Plutono liko apie 32 mln. km. Nukeliauta jau daugiau kaip 4,7 mlrd. km. Arčiausiai nykštukinės planetos zondas atsidurs liepos 14 d. – tada nuo Plutono paviršiaus jį skirs 12,5 tūkst. km.
"Darosi vis įdomiau", - neslėpė misijos mokslininkė Cathy Olkin.

New Horizons jau dabar darbuojasi išsijuosęs ir fiksuoja Plutoną visais tokioje skrydžio trajektorijoje įmanomais rakursais. Praėjusią savaitę NASA išplatino fotografijų ministeriją, pavadintą keturiais Plutono veidais. Joje matyti skirtingos uolinio pasaulėlio pusės, atsigręžusios į zondą per keturias kelionės dienas.

"Visada žinojome, kad Plutono paviršiuje yra tamsių sričių, tačiau šiose nuotraukose matome, kokios jos didelės ir kurioje vietoje jos plyti, kokia jų forma – vaizdai jau dabar intriguojantys ir įspūdingi", - sakė C. Olkin.

Šią savaitę zondas Plutoną ir stambiausią jo mėnulį Charoną pradės fiksuoti infraraudonųjų spindulių diapazone. Tai padės patikslinti abiejų dangaus kūnų paviršiaus geologiją ir temperatūros ypatumus. Zondas ir toliau kasdien siųs spalvotus Plutono fotokadrus, fiksuodamas visas Plutono sukimosi aplink savo ašį fazes. Ir toliau aktyviai darbuosis zondo įrenginys LORRI (Long Range Reconnaissance Imager – tolimojo nuotolio žvalgybinis vaizdo aparatas).

New Horizons praskriejimas pro Plutoną reikš ir pirmą atvejį astronomijos istorijoje, kai iš arti bus apžiūrėtas ledinės Kuiperio juostos kūnas (Plutonas reziduoja kaip tik Kuiperio juostoje). Vizitu Plutono sistemoje šio zondo ekspedicija nesibaigs – zondas ir toliau skries Saulės sistemos paribio link.

"Tarp heliosferos ir už jos plytinčios erdvės vyksta aibė įdomių dalykų, todėl norime ten nuskraidinti ir mūsų zondą, - pridūrė misijos New Horizons sistemų inžinierius Chrisas Hersmanas. – Sprendžiant iš visko, panašu, kad Saulės sistemos ribą zondas pasieks iki kito dešimtmečio vidurio."

Nuo birželio 15 d. NASA pradeda platinti kassavaitinius misijos pranešimus spaudai, kurie žiniasklaidoje pasirodys antradieniais. Nuo liepos 7 d. New Horizons naujienos bus skelbiamos kasdien.

O čia - įspūdingas liepos 14-osios anonsas:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(55)
(0)
(55)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: