Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-06-22)  (0)

Atsinaujinanti energija iš garuojančio vandens, kairiarankės kengūros ir senėjimą lėtinanti pasninko dieta


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Garuojanti energija

Tai buvo gera savaitė naujai technologijai, nes Kolumbijos universiteto tyrėjų komanda paskelbė būdą atsinaujinančią energiją gauti iš garuojančio vandens – jie sukūrė du įrenginius, cilindrus naudojantį variklį, kuris gamina elektrą plaukiodamas vandenyje, ir kitą, rotorinį variklį, varantį mažą automobiliuką.

Ploniausia lemputė

Kita JAV ir Korėjos komanda pirmą kartą pademonstravo regimos šviesos šaltinį, naudojantį grafeną – ploniausią pasaulyje šviesos lemputę.

Saulės energijos kaupimas

UCLA chemikų komanda paskelbė išvystę technologiją, galinčią transformuoti saulės energijos kaupimą – tai galima energijos saugojimą elementuose pratęsti nuo mikrosekundžių iki savaičių.

Mikroskopiniai gyvūnų kompasai

Įdomi savaitė buvo ir biologiniams tyrimams, nes viena Texaso universiteto tyrėjų komanda paskelbė atradę pirmąjį Žemės magnetinio lauko jutiklį gyvūne. Jie rado mikroskopinę struktūrą C. elegans, kirmėlėje, jaučiančioje magnetinį lauką ir pagal tai keičiant savo elgesį. Jie įtaria, kad panašias, naviguoti padedančias struktūras turi ir kiti gyvūnai, tarkime, žąsys.

Elektromagnetinis skruzdėlių aušinimas

O kita komanda išsiaiškino, kad Saharos sidabrinės skruzdėlė gali kontroliuoti elektromagnetines bangas itin plačiame diapazone – tai padeda joms atsivėsinti karštoje dykumoje.

Kairiarankės kengūros

Kita tarptautinė tyrėjų komanda iš Rusijos ir Australijos atrado, kad kengūros yra kairiarankės. Tai nustebino, kadangi sterbliniai gyvūnai smegenyse neturi nervų tinklo, jungiančio kairį ir dešinį smegenų pusrutulį. Be to komanda parodė, kad rankiškumas nėra unikali primatų savybė.

Savivoka – ne tik žmonėms

Warwicko universiteto komanda sugebėjo parodyti, kad savivoka nėra unikalus žmonių bruožas – mintiniais eksperimentais jie išsiaiškino, kokius gebėjimus bet koks gyvūnas privalo turėti, kad galėtų protiškai simuliuoti aplinką ir tada rado tokio elgesi pavyzdžius kituose gyvūnuose, pavyzdžiui, žiurkės labirinte.

Smegenų skirtumai

Monasho universiteto komanda išsiaiškino, kad žmonių emocionalios smegenys „fiziškai skiriasi“ nuo racionalių. Jie rado skirtumus pilkojoje medžiagoje.

Kvėpavimas radioaktyviomis atliekomis

Rutgerso universiteto tyrėjų komanda atrado bakterijas, „kvėpuojančias“ uranu ir jį imobilizuojančias – tai galėtų būti naujas radioaktyvių atliekų valymo būdas.

Pasninko nauda

Ir pabaigai, jei sukate galvą, kaip išvengti laiko žymių, USC tyrėjų komanda išsiaiškino, kad pasninką atkartojanti dieta lėtina senėjimą – pelės, kurioms taikyta tokia dieta, numetė svorio, tapo protingesnės ir ilgiau gyveno.


Bob Yirka

phys.org

(50)
(0)
(50)

Komentarai (0)