Medikai įspėja: siaurus džinsus gali tekti numauti ligoninėje  (0)

Mokslininkai neseniai detaliai aprašė vieną atvejį. 35 metų moteris skundėsi smarkiai tinstančiomis kojomis. Bėdos būta tokios rimtos, kad galiausiai jos kulkšnys taip nusilpo, kad jauna moteris nebegalėjo paeiti. Ligoninėje medikai buvo priversti sukarpyti jos džinsus, nes dėl smarkiai sutinusių kojų tai buvo vienintelis būdas kelnes pašalinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medikai jaunai moteriai diagnozavo ūminį raumenų guolio ankštumo sindromą, kurį jos atveju sukėlė itin siauri džinsai.

Tyrimo, kuri mokslininkai pavadino „Fashion victim: rhabdomyolysis and bilateral peroneal and tibial neuropathies as a result of squatting in 'skinny jeans“ (Mados auka: rabdomiolizė ir šeivikaulio bei blauzdikaulio neuropatija, sukelta siaurų džinsų), rezultatai birželio 22 dieną paskelbti leidinyje „Journal of Neurology, Neurosurgery ir Psychiatry“.

Ligoninėje moteris gydytojams pasakojo, kad visą dieną mūvėjo itin siaurus džinsus. Paaiškėjo, kad stiprų skausmą ir diskomfortą ji pajuto, kai pritūpusi ilgai tvarkė spintelę. Medikai nustatė, kad kojų nervams ir raumenims padaryta nemenka žala. Moteris kurį laiką negalėjo net vaikščioti.

„Mano patarimas labai paprastas – atliekant tokio pobūdžio darbus, jokiais būdais nerekomenduojama mūvėti siaurų džinsų“, – teigia australę gydęs neurologas Thomas Kimberis.

Jeigu planuojate imtis veiklos, kurios metu teks daug tupėti, geriau rinktis laisvesnes kelnes ar tampres.

Ligoninėje pasibaigęs pasivaikščiojimas parke

Moteris medikams pasakojo, kad nemalonūs pojūčiai ir tinimas prasidėjo antroje dienos pusėje. Vakare ji išėjo pasivaikščioti į parką. Netrukus suvokė, kad kojos darosi nejautrios. Po kelių akimirkų ji jau nebegalėjo kojų pakelti. Po kelių valandų jauna moteris pakrito, kelias valandas pragulėjo parke, kol galiausiai sugebėjo nušliaužti iki gatvės ir išsikviesti taksi, kuris ją nuvežė į ligoninę.

Apžiūrėję moterį, medikai pamatė, kad jos kojos smarkiai sutinusios, ypatingai žemiau kelių. Tiesą sakant, kojos buvo tokios sutinusios, kad džinsus, norint juos pašalinti, teko sukarpyti.

Atlikti tyrimai atskleidė, kad moters organizme buvo itin didelis kreatino kinazės kiekis, kuris byloja apie raumenims padarytą žalą. Jeigu būklė negydoma, kyla reali grėsmė inkstams. Laimei, moters atveju inkstams nebuvo pakenkta. Žalą raumenims atskleidė ir kompiuterinės tomografijos tyrimas. Medikai taip pat nustatė, kad buvo pažeisti ir kojų nervai.

Th. Kimberis džiaugiasi, kad pacientė laiku kreipėsi į medikus ir jai pavyko visiškai pasveikti.

Taip gali nutikti kiekvienam

Tokio pobūdžio kojos nervų traumą dažniausiai sukelia prie blauzdos kaulo užspausti nervai. Taip gali nutikti ilgai tupint. Australės atveju problemą dar paaštrino mūvėtos itin siauros kelnės, kojoms suteikusios papildomą spaudimą.

„Jeigu ji būtų mūvėjusi laisvas kelnes, tinimas būtų vykęs į išorę“, – pabrėžia Th. Kimberis. Mūvint siaurus džinsus, patinusiems audiniams nėra kur dėtis, todėl jie spaudžia nervus ir kraujagysles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(1)
(19)

Komentarai (0)