Birželio 30-oji – ilgiausia šių metų diena  (4)

Šie metai bus sekunde ilgesni už 2014. Mokslininkai paskelbė birželio 30 dieną, 11:59:59 pridėsiantys papildomą, „keliamąją“ sekundę prie UTC (universalaus koordinuoto laiko). Tai reiškia, kad laikrodis rodys 11:59:60…


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-06-29 Birželio 30-oji – ilgiausia šių metų diena  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Paprasčiausias paaiškinimas yra tas, kad Žemė po truputį lėtėja,“ sakėNickas Stamatakosas, JAV laivyno observatorijos Žemės orientacinių parametrų vadovas.

„Ta diena truks 86 401 sekundę, o ne 86 400,” paaiškino jis.

Šį sprendimą priima Paryžiuje įsikūrusios Tarptautinės Žemės sukimosi ir atskaitos sistemų tarnybos mokslininkai, sekantys mūsų planetos punktualumą.

Tai nėra retas įvykis – nuo 1972-ųjų tai bus 26-oji keliamoji sekundė, o naujausia buvo pridėta 2012 m. Tačiau tai nevyko visiškai sklandžiai – daug interneto puslapius aptarnaujančios programinės įrangos nesugebėjo susitvarkyti, ir keliamoj sekundė išjungė tokius interneto grandus, kaip Reddit, LinkedIn, Gizmodo ir FourSquare.

Taip yra, nes tinklo laiko protokolas (Network Time Protocol – NTP), kurį kompiuteriai naudoja savo sinchronizavimui su pasaulio atominiais laikrodžiais, išvydęs pasikartojančią sekundę, nutaria, kad nutiko kažkas blogo ir kyla betvarkė.

Google sukūrė šią problemą sprendžiančią techniką, vadinamą „kėlimo ištepimas“ (leap smear), bet žmonės vis vien nerimauja dėl komunikacijų ir bankinių sutrikimų.

Be to, nerimaujama, kad pernelyg daug keliamųjų sekundžių gali visam laikui sugriauti Greenwicho laiką, kaip praneša The Telegraph:

„Ekspertai baiminasi, kad kartą nutraukus šį ryšį, jis gali niekada nebeatsistatyti, nes, nors Žemės laiko sekimo sistemos pritaikytos kartkartėmis gauti keliamąsias sekundes, prie globalaus laiko pridėti minutę ar valandą būtų praktiškai neįmanoma”

Bet nors JAV ir kai kurių kitų šalių vyriausybės ragina atsisakyti keliamosios sekundės dėl trukdymo, likęs pasaulis pageidauja užtikrinti, kad Žemės sukimasis ir atominis laikrodis būtų sinchronizuoti.

Kaip bebūtų, šiais metais keliamoji sekundė bus, patinka jums tai ar ne.


Fiona Macdonald
www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (4)