Kembridžo profesorius: pamirškite žalius ateivius, jei juos surasime, jie atrodys kaip žmonės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lucy 2015-07-04 13:04
Pamiršo paminėt jog jie dar kalbės angliškai.
vardasas 2015-07-04 13:39
nekalbes o ir kalba
UnstoppGorg 2015-07-04 16:33
Uzaukit neispruse komentatoriai. Su tokiais komentarais ir toliau sedekit akmens amziuje.
Arwis 2015-07-04 16:50
Cia truputeli prastai isversta. Tokios filisofijos esme yra tame, nors delfinas ir butu protingas kaip zmogus jam butu labai sunku sukonstruoti ir valdyti highly sophisticated equipment. Taigi galima protinga ir technologiskai pazangi gyvybe turi judeti laisvai ivairiuose aplinkuose, turi tureti galunes su kuriomis galetu naudoti irankius etc. Is cia kyla panasumai su zmogumi. Dar vienas dalykas kad pop culturos protinga gyvybe labai jau perliesus, su didelem galvom ir mazu kunu. Tai nelabai tiketina evoliucijos poziuriu nes tokia galva islaikyti reikia kunio kuris tai galetu padaryti. Taigi tokiu atveju butybe butu ir fiziskai issivysciusi. To reikia ne vien galvai islaikyti bet ir aplamai atlikti bet koki fiziskai demanding darba.
UTF16 2015-07-04 17:18
Absurdas. Žmonių įrangą žmonės kūrė žmonėms, tai natūralu, kad kokie nors paukščiai jos tokios negalėtų nei sukurti, nei valdyti. Protingų delfinų, paukščių ar aštuonkojų pažangi įranga būtų visiškai kitokia, o žmonės jos valdyti negalėtų.
Borland 2015-07-04 18:06
UTF16, nu bet grįžtant į realybę, tai juk akivaizdu, kad delfino gebėjimą kažką išmokti riboja ne tik protas, bet ir kūnas . Jei jis turėtų kitokį kūną, jis kitką ir mokėtų. Taip kaip išmoko plaukti, ką beje daro geriau nei žmogus. Tam kad išmoktum, tavo kūnas tam turi būti pritaikytas.
mmm 2015-07-04 20:08
Arwis drysčiau paprieštarauti del paskutinio teiginio kad Didelėm galvom ateiviai turi buti išsivyste fiziškai. viskas priklauso nuo aplinkos kurioje augi ir vystaisi, galbūt del mažos gravitacijos ar slegio ar kitų faktoriu tai yra optimalus kuno sudejimas, čia panašiai kas pamačius išmesta į krantą meduzą sakyti kad, ji neturi didelių raumenų todėl yra suglebus ir toks padaras neturi galimybes išgyventi..., dėl kitu teiginiu taip pat gali ginčytis. Delfinai galbūt sukurtų kitokius įrankius savo buičiai patobulinti kuriu mes, kaip jau minėjo, negalėtume panaudoti.
SaMaras 2015-07-04 20:11
mmm, kaip manai kokiu būdu delfinas galėtų sukurti įrankį (pradžiai primityvų, o po to sudėtingesnį...) kaip manai kokiomis medžiagomis galėtų operuoti įrankiams sudėtingėjant?
mmm 2015-07-04 23:00
SaMaras, matai jei sugalvočiau koki nauja dalyką, tai butu jau didelis vos ne išradimas, o išradimai nedaromi kasdien. tačiau elementariai pasamprotaujant, iš pradžių delfinas galetų su kokia lazdele burnoje kanors krapstyti, maisto susiieškoti, manipuliuoti ir t.t., ka jau ir dabar daro dresuoti. toliau jau fantazijos reikalas, ka galėtų su "lazdelem" išdarinėti ar konstruoti sudetingesnius įnagius. jei lazdele atrodo juokingai, tai pavyzdys iš žmonių gyvenimo, kinietiškos valgymo lazdelėm ( šito įrankio nežinau tikiuosi suprasit ka turiu uomeny) kinai moka naudotis, o paprastas lietuvis nors tu ka nemokės, tačiau su laiku išmokstama ir igudžiai atsiranda, taigi galima galvoti kad ir delfinai su laiku ivaldytu "sušių meną "
UTF16 2015-07-04 23:09
Delfinai kuria primityvius įrankius ir juos naudoja, ir tie įrankiai turi mažai ką bendra su tuo, kaip įrankius galėjo naudoti primityvūs žmonės. Pvz., saugodamiesi nuo sužeidimų jie savo snukius apsivynioja pintimis. Kaip jie juos galėtų panaudoti dar efektyviau ir kas iš to gautųsi, būtų galima parašyti knygą. Aišku, tai tik tokios pat spekuliacijos kaip ir ateivių išvaizda.
Nukainotas 2015-07-04 23:22
Aha, yra tik "mažas" skirtumas - žmonės išmoksta kinų lazdelėmis valgyti turėdami super patogius ir lanksčius manipuliatorius - rankas su pirštais, o ką turi delfinai? Du žandikaulius ir viskas. Kažkaip neįsivaizduoju delfinų civilizacijos, sukuriančios mikroprocesorius, nors tu ką.
assa 2015-07-04 23:27
delfinai,kaip ir kiti vandens gyventojai, technines civilizacijos sukurti negali vien todel, kad po vandeniu negales susikurti ugnies,kas iskart neleidzia pakilti auksciau akmens amziaus civilizacijos-ir nesvarbu kiek lanksciu pirstu jie tures:)
mmm 2015-07-05 00:05
as taip pat nesakau ir nemanau, kad delfinai sukurst civilizaciją ar kažka panašaus, taciau nereikia visko matuoti pagal save, manau tai yra labai kvaila. turbūt beždžionės taip pat neissivaizduoji sukuriančios bent jau elektros lempute? ar gi ne? tačiau vystantis iš jų išaugo musų porųšis kuris tai sugebėjo, taigi ir delfinai galėtų kažkada kažką sukurti ju taip pat ne vienas yra. o kad po vandeniu nesukursi ugnies ir dėl to civilizacijos... na jau... panašiai skambetų pirmykštei gyvybes formai kuri dar gyveno tik vandenyje sakyti, kad ore neimanoma gyventi. nes ten nera vandens, o kvepuoti vien oru yra neįmanoma. baikim viską matuoti pagal savo matus.
UTF16 2015-07-05 00:40
O be delfinų daugiau jokių protingų gyvūnų nėra? Labai neblogas video apie tai, kaip galėtų atrodyti ateiviai: https://www.youtube.com/watch?v=zHzPEpHYtXQ
Creatium 2015-07-05 11:20
Prisiminkim prieš kiek laiko publikuotą futurologų pamąstymą, kaip ateityje keisis žmonių išvaizda. Kertiniai elementai buvo: mažėjanti raumenų masė, ilgėjantys pirštai ir didėjančios akys, plaukų netekimas. Remiantis tokiomis prognozėmis galima nesunkiai įžvelgti panašumų su sci-fi ateiviais. Aišku, didelės galvos irgi mažai tikėtina. Tačiau visa kita - labai panašu ir galima. Ilgi ir ploni kūnai (priklausomai nuo gravitacijos), ilgi pirštai, galbūt vientisos pėdos (be pirštų arba su "pelekais"), didelės akys (vizualiai informacijai skaityti), visiškai pliki. Pati struktūra manau tikrai turėtų būti panaši. Būtybė turėtų galėti vaikščioti, turėti "rankas" įrankių valdymui. Neabejočiau, kad skirtųsi galvų, akių dydžiai, galbūt galūnių skaičius ir kiti kur kas smulkesni elementai (pvz. didelės ausys ar tiesiog ertmės kvėpavimui vietoje nosies). Tačiau vargiai įsivaizduoju ateivius, kaip čia minėjot, pvz. delfinų tipo. IMHO tokio tipo gyvūnai yra per daug riboti judėjimo laisve ir galimybe gyventi skirtingose aplinkose. Ne veltui turbūt beždžionės išmoko gaminti procesorius, o delfinai išvystė gebėjimą susikalbėti ultragarsu. Pati mūsų evoliucijos istorija yra įrodymas, kad jokios kitos formos padarai negali išsivystyti į kažką daugiau, tik tie, kurie turi kojas, rankas, pirštus ir kt. beždžionėms/žmonėms būdingus elementus.
assa 2015-07-05 11:40
del delfinu gyvenamosios aplinkos,turejau galvoje,jog be ugnies neapdirbsi metalu rudos,o net metalu grynuolius(auksas tarkim)tures buti apdirbami saltai.Todel delfinai neturi sansu sukurti tokiai civilizacijai kaip musu.Bet tarkim,jie gali vystyti kazkokia kitokia,kokios mes nesuvokiam. Tuo tarpu drambliai,mano nuomone, visai galetu sukurti padoria civilizacija,net ir neturedami ranku
Vytax 2015-07-05 11:52
...
UTF16 2015-07-05 13:07
yra tokios pat protingos kaip ir žmogbeždžionės, išskyrus žmogų. Taip, žmonėms labai pasisekė su vykusiais rankų pirštais, bet tai greičiausiai tik pagreitino žmogaus proto raidą, o ne ją lėmė.
Creatium 2015-07-05 13:25
Eina kalba ne apie proto išsivystymą, o apie fizines galimybes įgyvendinti tą, ką įgyvendino žmonės.
UTF16 2015-07-05 13:42
Kaip tai įrodyti? Aš kaip tik sakyčiau, kad smailūs paukščių snapai ir pirštai turi pranašumą kuriant mikroschemas, palyginti su žmonių dešrigaliais...