Šiąnakt pro Žemę praskriejo 4,3 trln. eurų vertės asteroidas  (7)

Šiąnakt po vidurnakčio, apie 1:30 val. Lietuvos laiku pro Žemę praskriejo sunkiai suvokiamos vertės asteroidas 2011 UW-158 – jo skrydis buvo transliuojamas tiesiogiai internetu iš observatorijos Kanarų salose. Kosminė uola atkreipė asteroidų kasybos bendrovės Planetary Resources dėmesį – ir tikrai ne šiaip sau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, šis asteroidas turi maždaug 100 mln. tonų svorio branduolį, kuris sudarytas iš platinos. Bendrovė tikisi ateityje šį asteroidą eksploatuoti.

Asteroidas 2011 UW-158 pro Žemę praskriejo 2,4 mln. km atstumu, t. y., 30 kartų arčiau nei artimiausia planeta, bet 6 kartus toliau už Mėnulį. Nors asteroidas nedidelis (mažiau nei 1 km skersmens), jis – neįsivaizduojamai vertingas, mat jo branduolyje preliminariais vertinimais – apie 100 mln. tonų platinos.

Tai – išties netikėta ir neįprasta šio kosminio svečio ypatybė. Asteroidų kasybos bendrovė Planetary Resources tokius asteroidus vadina X tipo asteroidais. Tokie uolų luistai sudaryti daugiausiai iš metalo ir dažniausiai būna į branduolį ir mantiją suskilusių gerokai didesnių asteroidų liekanos. Didžioji dalis tų milžiniškų asteroidų buvo sunaikinta ankstyvoje Saulės sistemos jaunystėje per gausius kosminių kūnų susidūrimus – kosminėje erdvėje likdavo skrieti tik metaliniai tų sumaitotų asteroidų branduoliai.

Planetary Resources vakar iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) paleido bandomąjį asteroidų kasybos zondą. Jis pradėjo 90 parų misiją, kurios metu bus testuojama zondo programinė įranga ir valdymo sistemos. Bendrovė tikisi kada nors panašų zondą nusiųsti į atokesnius Saulės sistemos regionus, kad šis išžvalgytų, kokių išteklių turtingi yra kai kurie netoli Žemės praskriejantys asteroidai.

Zonas Arkyd 3 Reflight (A3R) testuos įrangą, kurią Planetary Resources tikis ateityje panaudoti vandens gavybos iš asteroidų procesuose. Esminis Planetary Resources siekis – rasti asteroiduose vandens ledo, kadangi vanduo gali būti suskaidytas į vandenilį ir deguonį, o tai – raketinis kuras, sudarysiantis sąlygas ateityje kosminiams aparatams darbuotis ilgesnės trukmės tyrimų-eksploatavimo misijose ieškant brangiųjų metalų išteklių.

A3R gręžimo darbų nevykdys – tik testuos skrydžio įrangą ypač atšiauriomis atviro kosmoso sąlygomis.

„Tai – dar vienas labai svarbus žingsnis ilgame kelyje į vertingų asteroidų eksploatavimą, – kalbėjo vienas iš Planetary Resources įkūrėjų ir vadovų Peteris H. Diamandis. – Mūsų bendrovė kuria technologijas, kuriomis žmoniją galės kurti sukurti užplanetinę ekonomiką, o tai iš esmės pakeis gyvenimą čia, Žemėje.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(62)
(2)
(60)

Komentarai (7)