Fantastikos link: Baltijos šalyse gimė pirmasis kūdikis, kuriam pritaikyta genetinė atranka  (6)

Latvijoje pasaulį išvydo pirmasis mažylis, gimęs po to, kai 2014 metais klinikos „iVF Riga“ laboratorijoje buvo pritaikyta priešimplantacinė genetinė atranka. Mažylio chromosomų rinkinys buvo išanalizuotas priešimplantacinės genetinės atrankos metodu aCGH (array Comparative Genome Hybridization).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis metodas leidžia vienu metu testuoti visas tėvų embriono chromosomas dar iki jo perkėlimo į motinos gimdos ertmę. Tai įmanoma tik naudojant reagentus ir aparatūrą, kuri sukurta naudojant naujausius mokslinius pasiekimus. Vadovaujantis gautais atrankos rezultatais, vienas iš sveikų embrionų sėkmingai buvo implantuotas gimdoje ir po 9 mėnesių pacientei gimė sveikas ir stiprus mažylis.

Viena iš dažniausiai pasitaikančių nevaisingumo ir persileidimų priežasčių – tai genetiniai embriono pažeidimai. Įvairūs chromosomų nukrypimai, nepakankamas jų kiekis arba, atvirkščiai, papildoma chromosoma gali sukelti paties organizmo, suvokus klaidą, embriono atmetimą. Tokiu būdu nėštumo moterys nesulaukia arba spontaniškai persileidžia dar nėštumo pradžioje.

PGA metodas aCGH dirbtinio apvaisinimo metu leidžia įvertinti visą embrionų chromosomų rinkinį, nustatyti nukrypimą nuo normos ir išsirinkti perspektyvų embrioną persodinti į gimdos ertmę. PGA metodas aCGH tapo galimybe pacientėms su neaiškiomis nevaisingumo priežastimis, su sunkumais išnešiojant vaiką ir vyresnėms moterims susilaukti savo vaikų. Embrionai, PGA atrinkti persodinti į gimdos ertmę, sėkmingai implantuojasi ir vystosi, daugindami šeimų šansus susilaukti išsvajoto mažylio.

Atlikti priešimplantacinę genetinę atranką klinikoje „iVF Riga“ tapo įmanoma 2014 metais, kai atsirado šiuolaikiškiausia įranga genetinei laboratorijai sukurti. Šiandien „iVF Riga“ yra pirma ir vienintelė klinika Baltijos šalyse, kuri suteikia viso chromosomų rinkinio galimos patologijos analizę. Šiais metais į kliniką kreipėsi daugiau nei dešimt Lietuvos porų.

„Nuoširdžiai sveikiname mūsų pacientus, tapusius sveiko mažylio tėvais, ir norime palinkėti, kad susidūrusieji su nevaisingumo problema neprarastų vilties susilaukti sveiko mažylio. Dėl šiuolaikinių technologijų ir mokslo išsivystymo turime priemones, kurias reikia išnaudoti“, – sakė „iVF Riga” klinikos vadovė dr. Violeta Fodina.

Nevaisingumo ir dirbtinio apvaisinimo klinika „iVF Riga“ buvo atidaryta 2013 metais, joje pacientus gydo pripažinti ir kvalifikuoti Latvijos specialistai, turintys daugiametę patirtį reprodukcijos, genetikos, embriologijos ir pacientų koordinavimo srityse. Nuo klinikos veiklos pradžios pasaulį išvydo jau daugiau nei 1 000 mažylių.

Tarp klinikos „iVF Riga“ pacientų – ne tik Latvijos piliečiai, bet ir Lietuvos, Švedijos, Norvegijos, Suomijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos ir JAV gyventojai, kurie pasirinko Latvijos kliniką, įvertinę jos efektyvumą. Šių metų birželio mėnesį klinika „iVF Riga“ atidarė Reprodukcinės genetikos centrą, kurioje galima atlikti tiek citogenetikos, tiek molekulinius genetinius tyrimus. Tokiu būdu Reprodukcinės genetikos centras tapo pirmu ir vieninteliu ne tik Baltijos šalyse, bet ir Šiaurės Europoje.

Klinika sertifikuota pagal Europos kokybės standartus, joje galima atlikti ir dirbtinio apvaisinimo programą, kurią apmoka valstybė. 2014 metais „iVF Riga“ gavo apdovanojimą už kokybę, kurią skyrė Latvijos Sveikatos ekonomikos asociacija su Latvijos kokybės asociacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(34)
(2)
(32)

Komentarai (6)