Ką reikia tikrinti, perkant vandenį plastikiniuose buteliuose  (11)

Ką žinote apie tai, kaip reikia pirkti vandenį buteliukuose? Greičiausiai esate girdėję patarimą žiūrėti, kad buteliuko dugnas būtų tvarkingas. Bet sveikatos išsaugojimui vien to nepakanka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plastikinių buteliukų etiketėje visada būna parašyta, iš kokio būtent plastiko tipo jis pagamintas. Ir ši informacija labai svarbi. Galų gale, juk bet kuris plastikas į buteliuko turinį išskiria įvairaus nuodingumo medžiagas.

Visi buteliukai turi vieną iš šių žymėjimų. Štai ką jie visi reiškia.

PET arba PETE

Tai PETai, arba vienkartiniai buteliai. Jie gali į skystį išskirti sunkiuosius metalus ir medžiagas, veikiančias žmogaus hormonų balansą.

PET – dažniausiai pasaulyje naudojamas plastmasės tipas. Svarbu atminti, kad jis skirtas VIENKARTINIAM naudojimui. Jei į tokį butelį pilate savo vandenį, tai pasirenkite, kad į organizmą gali pakliūti kai kurie šarminiai elementai ir pernelyg daug bakterijų, tiesiog dievinančių PETus.

HDP arba HDPE

Tai labai geras plastikas, neišskiriantis praktiškai jokių kenksmingų medžiagų. Specialistai rekomenduoja, jei tik įmanoma, vandenį pirkti išskirtinai tokiuose buteliuose. Ir saugu, ir ekologijai naudinga: praktiškai visas toks plastikas perdirbamas.

Tai kieto tipo plastikas, dažniausiai naudojamas pieno tarai, žaislams, ploviklių saugojimui ir šiek tiek – plastikinių maišelių gamybai.

PVC arba V

Iš šios medžiagos pagaminti daiktai išskiria bent dvi pavojingas chemines medžiagas. Abi neigiamai veikia hormonų balansą.

Tai minkštas, lankstus plastikas, paprastai naudojamas augalinio aliejaus indams ir vaikiškiems žaisliukams. Iš jo dar gamina gaubtelines pakuotes (blisterius) nesuskaičiuojamai gausybei plataus vartojimo prekių. Ji naudojami ir kompiuterinių kabelių apvalkalams. Iš jo gaminami plastikiniai vamzdžiai ir santechnikos detalės. PVC santykinai nejautrus tiesioginiams saulės spinduliams ir orui, todėl iš jo dažnai gamina langų rėmus ir sodo laistymo žarnas. Visgi ekspertai rekomenduoja jų nepirkti, jei yra alternatyvų.

LDPE

Šis plastikas naudojamas ir butelių, ir plastikinių pakuočių gamyboje. Jis neišskiria cheminių medžiagų į saugomą vandenį.

Bet jis saugus tik naudojant vandeniui. Iš jo pagamintų maišelių maisto parduotuvėse geriau nepirkti: galite suvalgyti ne tik įsigytus maisto produktus, tačiau ir kai kuriuos netgi labai nesaugius jūsų širdžiai chemikalus.

PP

Tai baltas arba pusiau skaidrus plastikas. Naudojamas sirupų ir jogurtų pakuotėms.

Polipropilenas vertinamas dėl savo šiluminio atsparumo. Įkaitęs jis neslydo. Santykinai saugus.

PS

Dažnai naudojamas kavos puodelių ir greito maisto paketų gamybai. Tačiau įkaitęs jis išskiria pavojingus cheminius junginius.

Polistirolas – nebrangus, lengvas ir gan atsparus plastikas, visiškai netinkamas laikyti karštą maistą ir gėrimus.

PC arba plastmasė be specialių ženklų

Tai pavojingiausia plastiko rūšis. Naudojamas buteliukų ir maisto paketų gamyboje.

Maistą ar vandenį laikyti polikarbonato taroje kategoriškai negalima: jis išskiria bisfenolį A – žinomą medžiagą, naikinančią jūsų endokrininę sistemą. Slopina hormono estrogeno gamybą.

Ir dar štai kas. Prieš pirkdami ką nors BET KOKIOJE plastikinėje pakuotėje, pagalvokite dukart. Stiklas, visgi, daug saugesnis.

Šaltinis: healthyholisticliving


(97)
(7)
(90)

Komentarai (11)