Pasiruoškite: artėja itin reta kruvinojo mėnulio pilnatis  (0)

Tai, kas įvyks rugsėjį, nutinka tik kas kelis dešimtmečius: danguje bus matomas kruvinasis supermėnulis. Paskutinį kartą toks mėnulio užtemimas buvo matomas 1982-aisiais, o sekančio teks laukti iki 2033 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis pilnas mėnulio užtemimas ypatingas dėl to, kad jis įvyks per pilnatį ir dar palydovui būnant perigėjuje – jo orbitos taške, esančiame arčiausiai Žemės. Dėl to mėnulis danguje atrodys net apie 14 proc. didesnis nei jam būnant apogėjuje (tolimiausiame orbitos taške).

Ypatingasis užtemimas Lietuvoje bus matomas (žinoma, jei dangaus nedengs debesys) rugsėjo 28-ąją paryčiais. Numatoma, kad užtemimas prasidės apie 4 val. ryto, pilnai mėnulis užtems 5 val. 11 min. ir tai tęsis iki 6 val. 23 min. Taigi pilnas užtemimas bus matomas ilgiau nei valandą. Vėliau palydovas nusiris žemiau horizonto, taigi užtemimo pabaiga Lietuvoje nebebus matoma.

Toks užtemimas vadinamas kruvinuoju supermėnuliu, kadangi užtemimo metu palydovas atrodo rausvas. Žemės šešėlyje pasislėpęs palydovas visiškai neužtemsta, nes saulės spindulius išsklaido („užlenkia“) mūsų planetos atmosfera.

Rugsėjo 28-ąją įvyksiantis užtemimas bus ketvirtas ir paskutinis iš vienas po kito įvyksiančių pilnų užtemimų serijos, o astronomai tokią seriją vadina tetrada. Ankstesni šios serijos užtemimai įvyko pernai balandžio 15 d., spalio 8 d. ir šių metų balandžio 4-ąją.

Anksčiau tetrada vyko 2003–2004 metais, o kita prognozuojama 2032–2033 metais. Per XXI šimtmetį įvyks iš viso aštuonios tetrados.

Kai kuriose sluoksniuose šiai tetradai priskiriama ypatinga religinė reikšmė. Šios tetrados užtemimai sutapo su svarbiomis žydų šventėmis – Pesachu (Neraugintos duonos švente) praėjusiais ir šiais metais, taip pat Sukotu (Palapinių švente) pernai spalį ir šių metų rugsėjį.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(57)
(0)
(57)

Komentarai (0)