Iki 1 000 per val.: netrukus naktinį dangų išmaudys didžiulė meteorų liūtis (Video)  (2)

Naktį iš gegužės 23 į 24 d. (iš penktadienio į šeštadienį) Žemėje bus galima grožėtis neeiline meteorų liūtimi, informuoja "Space.com". Pranešama, kad tą naktį mūsų planeta įskries į kometos 209P/LINEAR paliktas nuolaužas, tad naktiniame danguje įsižiebs tikras meteorų fejerverkas – per valandą turėtume pamatyti iki 1 tūkst. krintančių "žvaigždžių".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Prognozuojama meteorų liūtis yra tokia nauja, kad astronomai, tiesą pasakius, ne visai žino, ko tikėtis, - pripažino NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos mokslininkė Jane Houston Jones. – Gali būti, kad meteorų bus mažiau nei 100 per valandą, tačiau visiškai įmanoma ir 1 tūkst. meteorų per valandą kruša." Ne mažiau įspūdinga turėtų būti ir tai, kad daugiausiai krintančių "žvaigždžių" turėtų šmėkščioti aplink daugeliui pažįstamą Šiaurinę žvaigždę – paskutinę Mažųjų Grįžulo ratų "samčio" kotelio žvaigždę, aplink kurią sukasi visos dangaus skliauto žvaigždės, mat į Šiaurinę nukreipta Žemės sukimosi ašis. JAV astronomai prognozuoja, kad šiaurinių platumų gyventojams reginys turėtų būti matomas puikiai. "Naktiniam danguj meteorų dairykitės ir gegužės 23 d., ir gegužės 24 d., - ragina J. H. Jones. – Dangus tomis naktimis turėtų būti santykinai tamsus – mėnulis kaip tik užbaigs eilinį savo ciklą ir bus smarkiai "nudilęs", nes gegužės 28 d. stos jaunatis." Kometa 209P/LINEAR buvo atrasta 2004 m. Ji aplink Saulę apkeliauja maždaug per 5 metus. Pati kometa yra maža ir blausi, tačiau dėl palankių orbitinės dinamikos aplinkybių, ji Žemės gyventojams gali dovanoti ypatingą reginį.
"2014 m. gegužę Žemės atmosferoje sudegsiančias daleles toji kometa pažėrė nuo 1803 iki 1924 m., - pasakoja Prancūzijos "Institut de Mécanique Céleste et de Calcul des Éphémérides" astronomas Jeremie Vaubaillonas. – Todėl tai gali būti ne šiaip meteorų lietutis, o tikras meteorų uraganas."

Laukiama meteorų liūtis bus antroji per šį mėnesį. Pirmasis, ne toks intensyvus eta akvaridais vadinamų meteorų lietus intensyviausiai lijo šiąnakt, naktį iš gegužės 5 į 6 d., tačiau eta akvaridais krapnos ir keletą artimiausių naktų. Šio meteorų lietaus debesis paliko garsioji Halio kometa, kuri pro Žemę pastarąjį kartą praskriejo 1986 m., o sugrįš tik 2061 m. Eta akvaridų lietaus piko metu dangaus stebėtojai galėjo tikėti išvysti iki 60 meteorų per valandą.

Vaizdo siužetas
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(92)
(6)
(59)

Komentarai (2)