Kosminis pasimatymas su asteroidu 2012 DA14 – šį vakarą internetu  (0)

Šį vakarą 21.24 val. Lietuvos laiku pro Žemę skriejantis asteroidas 2012 DA14 pasieks artimiausią mūsų planetai savo trajektorijos tašką. Astronomų skaičiavimais jis bus už maždaug 27 680 kilometrų nuo Žemės paviršiaus. Šis kosminis prasilenkimas, pasak NASA atstovų, nors ir nepavojingas, tačiau svarbus įvykis: pirmą kartą per netoli Žemės skriejančių asteroidų nuolatinio stebėjimo istoriją toks didelis kosminis kūnas pralėks pro mūsų planetą tokiu mažu atstumu. Priartėjimą bus galima stebėti internetu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemės Šiaurės pusrutulio atžvilgiu šis asteroidas per beveik visą jo artėjimo prie Žemės laiką bus žemiau horizonto, tačiau Žemei artimiausioje skrydžio atkarpoje jį bus galima gerai stebėti, teigia NASA atstovai.
Asteroido skrydžio trajektorija sudaro aštrų kampą su palydovų orbitomis, todėl manoma, kad jis su nė vienu iš jų nesusidurs. Atstumas iki 2012 DA14 jam labiausiai priartėjus prie Žemės bus gerokai mažesnis už telekomunikacijų palydovų orbitų aukštį (šie skrieja apie 35 800 km virš Žemės paviršiaus).

Šį kosminį pasimatymą bus galima stebėti ne tik astronomijos profesionalų ir mėgėjų teleskopais, bet ir savo kompiuterio ekrane: NASA ir kelios astronomų grupės ruošia tiesiogines 2012 DA14 prasilenkimo su Žeme vaizdo transliacijas.

NASA ruošia 30 minučių trukmės internetinę transliaciją NASA TV svetainėje. Jos metu NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje mokslininkai komentuos 2012 DA14 skrydį, demonstruos jo orbitos animaciją, atskleidžiančią jo padėtį Žemės atžvilgiu, ir, jei leis oro sąlygos, įterps tiesioginę asteroido stebėjimo transliaciją iš Australijoje esančios observatorijos. Ši NASA TV laida prasidės 21.00 val. Lietuvos laiku.

Nuo 21.15 val. iki 22.00 val. kosminį pasimatymą su asteroidu internetu transliuos ir „Planetary Society“ organizacija. Šios transliacijos metu bus galima pamatyti tiesioginius 2012 DA14 artėjimo prie Žemės vaizdus iš NASA stebėjimo priemonių, apsilankyti La Sagra observatorijoje Ispanijoje, kur pernai buvo atrastas šis asteroidas ir galbūt susitikti su vienu iš jo atradėjų Jaime Nomen. Transliacija vyks šiame tinklalapyje.

Tiesioginę 2012 DA14 skrydžio stebėjimo transliaciją ruošia ir Bareketo observatorija Izraelyje. Ji prasidės 21.00 val. Lietuvos laiku ir truks iki 22.39 val.

„Virtual Telescope Project“ projekto svetainėje taip pat bus transliuojamas asteroido skrydis. Transliacija prasidės lygiai vidurnaktį Lietuvos laiku.

NASA Marshallo kosminių skrydžių centras internetu beveik realiuoju laiku rodys teleskopu užfiskuotas asteroido nuotraukas prieš pat didžiausią priartėjimą prie Žemės ir netrukus po to. Jas pamatyti bus galima šiame tinklalapyje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(32)
(0)
(0)

Komentarai (0)