Tai bent radinys: nuvirtusio medžio šaknyse - kūno liekanos (Video)  (0)

Pirmajam, pamačiusiam šį su šaknimis išverstą medį, širdis turėjo nusmukti į kulnus. Milžiniškas senas medis, augęs privačiame sklype prie Kolūnio miestelio Sligo grafystėje Airijoje, praėjusią žiemą buvo išverstas audros. Tačiau virstant medžiui pasirodė ne tik medžio šaknys – jose buvo įsipainiojęs ir paslaptingas skeletas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Airijos nacionalinė monumentų tarnyba palaikams ištirti pakvietė Sligo-Leitrimo archeologinę tarnybą – archeologinius konsultantus, kurie palaikus tyrė siekiant juos išsaugoti.

Praėjusią savaitę archeologai pirmą kartą papasakojo apie šį projektą. Išversto buko amžius buvo 215 metų, tačiau jo šaknimis apraizgytas skeletas yra gerokai senesnis. Mokslininkų teigimu, radiokarboninis datavimas rodo, jog kūnas ten atsidūrė tarp 1030 ir 1200 mūsų eros metų – vadinasi, tai yra ankstyvųjų viduramžių kapas.

Medis buvo apraizgęs tik viršutinę skeleto dalį. Apatinė kūno dalis liko žemėje. Ir nors skeletą ardė medžio šaknų sistema, jis mokslininkams papasakojo neeilinę gyvenimo istoriją. Tai yra jauno, ne daugiau nei 20 metų amžiaus sulaukusio vyro skeletas. Jo mirtis buvo smurtinė – ant rankos kaulų ir šonkaulių matomi pjautinių sužalojimų pėdsakai.

Archeologai teigia, kad jis buvo palaidotas „formaliai krikščioniškame kape“. „Nėra žinoma apie kitas kapavietes šioje vietovėje, tačiau istoriniai įrašai rodo, kad netoliese galimai buvo bažnyčia ir kapinės“, – sakė archeologė Marion Dowd.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)