Nepramiegokite stulbinančių vaizdų: ryški Aušrinė ir ypatingasis Mėnulio užtemimas  (0)

Šį mėnesį naktys taps ilgesnės už dienas ir tamsėjančiame danguje žvaigždės spingsės dar ryškiau. Be to, mūsų laukia ir įspūdingas visiškas Mėnulio užtemimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis įvyks rugsėjo 28-ąją. O iki to laiko trumpėjant dienoms ir tamsėjant naktims rudeninis rugsėjo dangus vis labiau džiugina ryškiomis rudens žvaigždėmis.

Giedrais vakarais viena pirmųjų aukštai pietuose sužimba ryškiausia Lyros žvaigždyno žvaigždė – Vega. Į rytus nuo jos spindi Gulbės žvaigždynas su ryškiuoju Denebu. Jaučiaganis su skaisčiuoju Arktūru jau svyra vakarų horizonto link. Jam iš dešinės švyti Grįžulo Ratai.

Palei šiaurinį horizontą slenka Vežėjo žvaigždynas su ryškia Kapelos žvaigžde. Pietuose Erelio žvaigždyne aukštokai palypėjęs spindi Altayras. Rytų pusėje aiškiai išsiskiria didysis Pegaso kvadratas, o kairiau ir aukščiau jo, tarp Paukščių Tako žvaigždžių, žaižaruoja išraiškingas Kasiopėjos žvaigždynas.

Paukščių Takas driekiasi iš šiaurės į pietus – ten traukia ir išskrendančių paukščių voros.

Įdėmesnis stebėtojas iš rytų į vakarus besidriekiančioje ir šiuo metų laiku neaukštai iškylančioje įsivaizduojamoje ekliptikos juostoje nesunkiai gali atrasti ir zodiakinius Tauro, Žuvų, Vandenio ir Ožiaragio žvaigždynus.

Saturnas trumpai matomas vakarais prie pietvakarių horizonto prisiglaudusiame Svarstyklių žvaigždyne.

Venera-Aušrinė apie 4 val. ryto teka, iki aušros spėja pakilti vis aukščiau ryškiai žibėdama virš rytų horizonto kylančiame Vėžio žvaigždyne. Mėnesio pabaigoje ji persislinks į Liūtą.

Marsas trumpam išnyra rytais Liūto žvaigždyne, tekėdamas paskui Venerą ir nusileisdamas jai šviesumu beveik 200 kartų. Rugsėjo 25 d. rytą Marsas labai arti priartės prie ryškiausios Liūto žvaigždyno žvaigždės Regulo.

Jupiteris antroje mėnesio pusėje prieš auštant trumpam pasirodys rytais Liūto žvaigždyne, dar žemiau negu Marsas.

Merkurijus slėpsis Saulės spinduliuose.

Rugsėjo 28 d. įvyks visiškas Mėnulio užtemimas. Beveik visą užtemimą, išskyrus jo pabaigą, bus galima matyti Lietuvos pajūryje.

Vilniuje užtemęs Mėnulis leisis kiek anksčiau, nei Žemės šešėlis ims nuo jo trauktis. Pusšešėlinis Mėnulio užtemimas prasidės 3 val. 12 min. Tačiau plika akimi Žemės pusšešėlio užslinkimo ant Mėnulio įžiūrėti negalėsime.

Žemės šešėlis temdyti Mėnulio diską pradės 4 val. 07 min., o visiškai apims 5 val. 11 min.

Visiškas Mėnulio užtemimas tęsis iki 6 val. 23 min. Jo pabaigos matyti jau negalėsime nei Vilniuje, nei Klaipėdoje, nes Mėnulis jau bus nusileidęs. Vilniuje Mėnulis leisis 5 val. 57 min., o Klaipėdoje – 6 val. 14 min.

Užtemimo metu Mėnulio diskas nepradingsta, tiktai pasidaro tamsiai raudonas, nes jį apšviečia Žemės atmosferoje lūžę raudonieji Saulės spinduliai.

Plačiau apie artėjantį užtemimą ir tai, kuo jis bus ypatingas, galite paskaityti čia.

Tiesa, rugsėjo 23 d. 11 val. 21 min. stos rudens lygiadienis – tuomet Saulės disko centras atsidurs dangaus pusiaujo ir Saulės kelio dangumi (ekliptikos) sankirtos taške.

Po to Saulė persislinks į pietinį dangaus pusrutulį ir mūsų krašte prasidės astronominis ruduo. Po kelių dienų dienos ir nakties trukmė beveik susilygins, ir nuo rugsėjo 26 d. iki pavasario lygiadienio truks ilgesnių už dienas naktų laikotarpis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Jonas Vaiškūnas
(15)
(1)
(14)

Komentarai (0)