Ar galite suskaičiuoti kojų pirštus? Kas antram tai nepavyksta  (0)

Užsimerkite ir, kitam žmogui liečiant, suskaičiuokite savo kojų pirštus. Jei gavote tik devynis, nenustebkite – jūs ne vienintelis „pametėte“ vieną pirštą. Apskritai, atskirti tris vidurinius kojos pirštus dažnam yra rimtas iššūkis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug pusė žmonių nejaučia kurio nors iš trijų vidurinių kojos pirštų. Dažniausia tai – šalia nykščio esantis pirštas„nedominuojančioje“ kojoje (dešiniarankiams tai yra kairė koja, kairiarankiams – dešinė).

Oksfordo universiteto tyrėjai atliko bandymą, kuriame dalyvavo 19 jaunų sveikų vyrų ir moterų. Jų buvo paprašyta užsimerkti, o tyrimo autoriai vieną po kito lietė jų kojų pirštus. Tai buvo kartojama daug kartų ir tiriamieji kaskart turėjo įvardinti, kuris pirštas liečiamas.

Devyni savanoriai bandymo metu buvo įsitikinę, kad vienas iš jų kojų pirštų pranyko.

„Aš išties nejaučiu, kad turėčiau antrąjį kojos pirštą“, – sakė vienas tyrimo dalyvis. Kito komentaras buvo panašus: „Negaliu suprasti, kur yra antrasis kojos pirštas.“

Kojos nykštį ir mažylį savanoriai teisingai įvardijo daugiau nei 90 proc. kartų. Tačiau tris vidurinius kojų pirštus jie dažnai painiojo.

Pavyzdžiui, dažnai liečiant šalia nykščio esantį pirštą jiems atrodė, kad iš tiesų liečiamas vidurinis pirštas.
Atlikus analogišką bandymą su rankų pirštais, savanoriams didesnių problemų nekilo.

Žurnale „Perception“ tyrimo autoriai rašo, kad kojų pirštus atskirti sudėtingiau dėl to, kad jie yra arčiau vieni kitų ir yra mažiau judrūs nei rankų pirštai. Be to, manoma, kad žmogaus smegenys netiksliai suvokia kojų galūnes.

Kojos nykštys užima dukart daugiau vietos nei kiti pirštai – ko gero, dėl to daliai žmonių atrodo, kad piršto šalia nykščio tiesiog nėra.

Sutrikimas, kuomet žmogui atrodo, kad jo kūno dalių nėra arba kad jų forma pasikeitusi, vadinamas agnozija.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(6)
(3)

Komentarai (0)