Kiek metų gyvensite?  (0)

Kai kurie žmonės, kuriems rūpi šis klausimas, nemenkus pinigus išleidžia nesąmones pasakojantiems būrėjams, kurie numatomą savo kliento gyvenimo trukmę skaičiuoja pagal kavos tirščius ar dar kokias nors prasimanytas mistines sistemas. Bet šių stebuklus žadančių šarlatanų sėkmingi spėjimai tokie pat dažni, kaip ir laimingi loterijos bilietai. O ką apie jums dar likusius metus gali pasakyti mokslas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu nesigilintume į tokius individualius dalykus, kaip lėtinės sveikatos būklės, pagal 2015 metų statistiką, geoba.se duomenimis, numatoma vidutinė gyvenimo trukmė kitoje Atlanto vandenyno pusėje, JAV, yra 78,88 metai. Lietuvoje ji – tik truputėlį mažesnė, 76,19 metų (skaičiuojant abiem lytims bendrai).

Atimkite iš gyvenimo trukmės vidurkio savo amžių ir sužinosite, kiek gyvenimo metų jums liko pagal statistinius duomenis. Labai aiškus ir tikslus atsakymas. Tik kad ne visai patikimas...

Matematika yra tikslusis mokslas, o gyvenimas – ne. Žmonės miršta pačių įvairiausių amžių. Jei gyvenimas būtų matematiškai tikslus, galėtume suplanuoti savo gyvenimus iki paskutinės dienos. Be to, vidutinė gyvenimo trukmė dėl medicinos pažangos turi polinkį augti. Štai šioje svetainėje rasite įdomų interaktyvų įrankį, parodantį, kiek kurioje šalyje padidėjo vidutinė gyvenimo trukmė nuo 1950 iki 2009 metų. Žvelgiant makroekonominiu lygiu – pavyzdžiui, planuojant pensijinį amžių – tokie duomenys yra aukso vertės. Bet konkrečiam žmogui jie yra menkaverčiai.

Už tai kur kas įdomiau yra statistiniai duomenys, parodantys tikimybę, kad jūs dar nugyvensite tam tikrą metų kiekį. Šio įrankio  skaičiavimai pagrįsti JAV Socialinio draudimo administracijos duomenų baze. Mėlyna linija rodo tikimybę sulaukti kito gimtadienio, įvertinus Jūsų lytį ir amžių. Kiekvienas judantis rutuliukas atitinka vieną gyvenimo trukmės galimybę.

Savaime suprantama, kuo mažesnė žmogaus sukaupta metų našta, tuo didesnė tikimybė, kad jis sulauks kito gimtadienio. Pavyzdžiui, jaunesniems nei 60 metų žmonėms tikimybė sulaukti kito gimtadienio yra didesnė nei 99 procentai. Tačiau maždaug nuo šios ribos tikimybė užpūsti dar vieną žvakučių rinkinį sparčiai smunka.

Įjunkite šį modeliavimą ir palikite jį veikti pakankamai ilgą laiką (dar geriau – įjunkite „greitąjį“ (fast) režimą) – po kelių atskirų bandymų pamatysite, tikimybės nugyventi tam tikrą metų kiekį daugiau ar mažiau suvienodėja. Tokia jau ta statistika. Bet kiekvieno individualaus „gyvenimo rutuliuko“ nukritimas – kur kas sunkiau prognozuojamas dalykas.

Tarkime, esate 50 metų amžiaus moteris. Pagal JAV statistinius duomenis (nuo lietuviškų jie skiriasi labai nestipriai) jums liko gyventi vidutiniškai 33 metai. Bet po ilgesnės modeliavimo trukmės pastebėsite, kad vidutinė jums likusi trukmė patenka į gerokai platesnį 20-49 metų intervalą.

Bet jeigu jau atšventėte ir 100-ąjį gimtadienį, šio įrankio pateikiamas atsakymas bus kur kas tikslesnis.

Kitaip tariant, jums dar likusius gyvenimo metus prognozuoti kur kas paprasčiau. Štai taip, jokios magijos, jokio apgaudinėjimo kaip būrimo salone. Ir nemokamai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: