Neįtikėtina: užfiksuoti 20 kartų už Saulę didesnės žvaigždės sprogimo vaizdai (Video)  (0)

JAV kosmoso agentūros NASA orbitinis teleskopas „Hubble“ užfiksavo besiplečiančias liekanas supernovos, kuri kadaise buvo už Saulę 20 kartų didesnė žvaigždė, rašo independent.co.uk


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, NASA publikuotuose Šydo ūko vaiduose – ne sprogimo akimirka, o žvaigždės liekanų sklidimas praėjus 8000 metų nuo sprogimo.

Ūkas Šydu pavadintas dėl savo nėrinius primenančios struktūros. Jis yra milžiniško dujų burbulo, kurį žvaigždė išpūtė prieš susprogdama, pakraštyje. 110 šviesmečių skersmens spalvų kaleidoskopą paskleidė jau seniai įvykusio sprogimo banga, milijonų kilometrų per valandą greičiu įsirėžusi į šaltų, tankesnių tarpžvaigždinių dujų debesį – šio susidūrimo metu pasklido šviesa.

Be to, NASA, remdamasi „Hubble“ užfiksuotu vaizdu, sukūrė trimatę dujų debesies vizualizaciją.

NASA tinklarašyje Ashley Morrow rašė: „Šiame vaizde matomas neįtikėtinas struktūrų ir detalių masyvas, susidaręs susidūrus sprogimo bangai ir dujoms bei dulkėms, kurios sudaro sieną tuštumoje. Ūkas primena suglamžytą paklodę, matoma iš šono.

Šviesesni regionai yra tos vietos, kur sprogimo banga sutinka santykinai stiprų tankios medžiagos pasipriešinimą arba vietas, kur „paklodės“ suglamžytas audinys matomas profiliu“.

NASA išplatintoje nuotraukoje matomas maždaug 2 šviesmečių pločio regionas. Raudona spalva atitinka vandenilio švytėjimą, žalia – sieros, mėlyna – deguonies.

Šydo ūkas, esantis Gulbės žvaigždyne, yra maždaug 2100 šviesmečių atstumu nuo Žemės.

Mūsų protėviai, gyvenę maždaug prieš 8000 metų, supernovos sprogimo akimirką galėjo stebėti savo akimis – ji buvo matoma kaip ryški nauja žvaigždė šiaurinėje dangaus skliauto pusėje.

Ta pati supernova „Hubble“ buvo nufotografuota ir 1997 metais – dabar astronomai atlieka senų ir naujų vaizdų palyginimus. Šis darbas suteiks galimybę pasakyti, kiek ūkas išsiplėtė per pastaruosius 18 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(2)
(21)

Komentarai (0)