Penki dalykai, kuriuos privalote žinoti apie Nobelio premiją  (1)

Spalio pradžia tradiciškai yra Nobelio premijų – prestižiškiausių apdovanojimų pasaulyje – dalybų metas. Tačiau ar žinote, kada Nobelio premija buvo įsteigta ir už ką jį skiriama?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-10-07 Penki dalykai, kuriuos privalote žinoti apie Nobelio premiją  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų Nobelio sezonas prasidėjo pirmadienį, kai buvo paskelbta Nobelio medicinos premija.

Antradienį skelbiama fizikos, trečiadienį – chemijos, o ketvirtadienį literatūros Nobelio premija. Penktadienį paaiškės, kas bus apdovanotas Nobelio taikos premija, o kitą pirmadienį, spalio 12-ąją, dalybas užbaigs ekonomikos Nobelio premija.

Premijų įteikimo ceremonija įvyks gruodžio 10-ąją. Šįmet laureatai gaus 8 mln. kronų (apie 856,4 tūkst. eurų) vertės piniginius apdovanojimus, diplomus bei auksinius medalius.

Kas įsteigė Nobelio premiją?

Medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir taikos premijos buvo įsteigtos pagerbiant turtingo Švedijos pramonininko ir dinamito išradėjo Alfredo Nobelio valią. Pirmieji apdovanojimai buvo įteikti 1901-aisiais, praėjus penkeriems metams po A.Nobelio mirties.

Vienintelė ekonomikos Nobelio premija nebuvo sugalvota A.Nobelio. Ją 1968-aisiais įsteigė Švedijos centrinis bankas. Jos oficialus pavadinimas – Alfredo Nobelio atminimo ekonomikos mokslų apdovanojimas.

Ekonomikos premija skiriama kartu su kitais prizais, o jos atrankos kriterijai tokie pat, kaip kitų Nobelio premijų.

Slaptumas ir paslapčių saugojimas

Nobelio statutas draudžia teisėjams komentuoti savo pasirinkimus 50 metų. Tad ilgai užtruks, kol sužinosime, kaip teisėjai atrinko 2015-ųjų laureatus.

Teisėjai stengiasi neduoti jokių užuominų, kol laimėtojai nepaskelbiami, tačiau kartais žodis išsprūsta. Štai praėjusiais metais, prieš pat paskelbiant literatūros Nobelio premijos laimėtoją, lažybų bendrovėse staiga išaugo statymai už Patricką Modiano, kuris premiją ir laimėjo.

O Taikos premijos komitetas dabar kaltina buvusį sekretorių savo naująja knyga pažeidus tylos kodeksą. Neseniai išleistoje biografinėje knygoje jis aptarinėjo, kaip 25-erius metus Nobelio komitete vykdavo laureatų rinkimai.

Kas gali siūlyti kandidatus Nobelio premijai?

Tūkstančiai žmonių iš viso pasaulio gali teikti kandidatus Nobelio premijai. Tai – universiteto profesoriai, įstatymų leidėjai, ankstesnių Nobelio premijų laureatai ir patys komiteto nariai.

Nors visos pateiktos nominacijos laikomos slaptai 50 metų, tie, kurie jas siūlo, dažnai paviešina savo pasirinkimus. Tai ypač būdinga kalbant apie Nobelio taikos premiją.

Taip visi sužinojo, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel, popiežius Pranciškus, buvęs JAV žvalgybininkas Edwardas Snowdenas ir įkalintas Saudo Arabijos tinklaraštininkas Raifas Badawi yra tarp šių metų 273 kandidatų.

Santykiai su Norvegija

Nobelio taikos premija pristatoma Norvegijoje, o įteikiama Švedijoje. Taip norėjo pats apdovanojimo sumanytojas A.Nobelis. Kodėl A.Nobelis sumanė būtent taip, lieka neaišku. Tačiau tai galėjo nulemti istorinės aplinkybės: A.Nobelis gyveno Švedijos ir Norvegijos unijos, kuri iširo 1905 m., laikais.

Ne kartą istorijoje buvo kilusi įtampa tarp Nobelio fondo Stokholme, kuris valdo piniginius premijos dalykus, ir nepriklausomo Taikos premijos komiteto Osle.

Ką reikia nuveikti, kad gautum Nobelio premiją?

Pirmiausia reikia kantrybės. Mokslininkams dažnai prireikia kelių dešimtmečių, kad jų darbą pripažintų Nobelio premiją skiriantys teisėjai. Šie dažnai nori įsitikinti, kad išradimas atlaikys laiko patikrinimą.

Pagal A.Nobelio valią apdovanojimas turi būti suteiktas „tiems, kurie praėjusiais metais pasitarnavo žmonijai“.

Tačiau už pastarųjų metų pasiekimus apdovanojimą teikia tik Nobelio taikos premijos komitetas. Pagal A.Nobelio norą prizas atitenka žmogui, „kuris atliko didžiausią ar geriausią darbą vardan tautų broliškumo, už armijų panaikinimą ar sumažinimą ir už taikos suvažiavimų palaikymą“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (1)