Netekote danties? Mokslininkai sukūrė implantą, kuris žudo bakterijas  (0)

Netekusiems dantų mokslininkai greitai žada pasiūlyti alternatyvą, kuri ne tik leis ir vėl įprastai kramtyti maistą, bet ir burną palaikys švarią nuo bakterijų. Paprastai įdedant dirbtinį dantį neapsieinama be blogo skonio lipnios masės ir gipso tvarsčių. Tačiau dabar stomatologai pereina prie aukštų technologijų skaitmeninio skenavimo ir 3D spausdinimo, kurios leis pagerinti burnos higieną, rašo „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Andreasas Herrmananas iš Groningeno universiteto Olandijoje su kolegomis sukūrė antimikrobinį plastiką, kuris leidžia 3D spausdinimo būdu pagaminti bakterijas žudantį danties implantą.

Mokslininkai sako, kad tai labai svarbus atradimas, nes bakterijų padarytos žalos implantams atitaisymui žmonės vien JAV kasmet išleidžia milijonus dolerių.

Komanda įdėjo antimikrobines amonio druskas į dirbtinius dantų polimerus. Druskos turi teigiamą krūvį, taigi suardo negatyvaus krūvio bakterijų membranas, taip priversdamos jas sprogti ir žūti.

Tuomet jie mišinį įdėjo į 3D spausdintuvą, sustiprino mišinį ultravioletinių spindulių šviesa ir atspausdino dantų implantus.

Atlikę bandymus mokslininkai nustatė, kad naujasis danties implantas nužudė 99 proc. bakterijų , o įprastinis implantas be druskų – vos procentą.

Toliau reikės atlikti bandymus ir įdėmiau patikrinti naujojo mišinio veiksmingumą, nes bandymų metu dantis buvo laikomas seilių ir bakterijų mišinyje tik šešias dienas. Taip pat reikės gauti patvirtinimą, kad naujas plastikas yra pakankamai tvirtas, kad galėtų būti naudojamas dantų implantuose, tačiau mokslininkai žada, kad tai ilgai trukti neturėtų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai (0)