Stulbinantis parazitų pasaulis: nuo neįtikėtinos išgyvenimo strategijos iki žmonėms sukeltos šizofrenijos  (1)

Blogos naujienos kačių mylėtojams – mokslininkai nustatė, kad dažniausiai jų nešiojamas parazitas toksoplazma (lot. Toxoplasma gondii) gali būti siejamas su žmonių psichiniais sutrikimais, labiausiai – šizofrenija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Parazitas toksoplazma, kaip ir daugelis parazitų, yra labai apgaulingas. Jau anksčiau tirtas jo poveikis pelėms. Nustatyta, kad jas parazitas padaro „savižudiškomis“. Įprastai pelių uoslės labai jautrios, vos užuodusios katės šlapimo kvapą, jos stengiasi išvengti tos vietos. Tačiau užsikrėtusios taksoplazma jos ne tik nebando išvengti potencialiai pavojingos vietos, bet netgi specialiai ten eina. Kai katė suėda užsikrėtusią pelę, parazitas pereina į jos organizmą.

Katės yra vieninteliai nešiotojai, kuriuose šis parazitas gali daugintis. Jeigu katė nudvesia, parazitas netgi gali sudėti kiaušinėlius, kurie gali itin nepalankiomis sąlygomis išgyventi mėnesių mėnesius: tol, kol randa kitą šiltakraujį nešiotoją. Toks, deja, gali būti ir žmogus.

Nors taksoplazma negali daugintis žmogaus organizme, ji gali sukelti sutrikimą vadinamą toksoplazmoze. Ši liga pavojingiausia nėščioms moterims arba tiems, kurių imuninė sistema nusilpusi. Remiantis statistika, vien JAV per 60 mln. žmonių serga toksilazmoze, rašo iflscience.com.

Tyrimo, kuris publikuotas žurnale „Schizophrenia Research“, metu bandyta nustatyti, ar šeimose, kuriose maži vaikai auga su katėmis, jie vėliau yra labiau linkę susirgti psichinėmis ligomis. Anot studiją atlikusių mokslininkų, jiems pavyko nustatyti ryšį tarp kačių auginimo ir susirgimų rimtomis psichinėmis ligomis, net šizofrenija. Tyrimas taip pat įrodė, kad vaistai, kuriais gydoma šizofrenija, taip pat veikia ir taksoplazmas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(19)
(3)
(16)

Komentarai (1)