Fantastiška NASA svetainė: ištisą parą atnaujinamos Žemės nuotraukos iš kosmoso  (0)

JAV kosmoso agentūra NASA paskelbė sukūrusi interneto svetainę, kurioje nuolat atnaujinamos apšviestosios Žemės pusės nuotraukos. Jos dedamos kas 1-2 valandas, ir yra padarytos iš 1,5 milijono kilometrų atstumo. Šioje svetainėje kasdien bus publikuojama maždaug 12 spalvotų fotografijų, padarytų iš palydovo DSCOVR. Šis palydovas buvo paleistas 2015 metų vasario mėnesį, ir yra skirtas stebėti Saulės vėją bei Žemės atmosferą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palydovas yra Lagranžo taške L1, tiesiai tarp Žemės ir Saulės. Todėl Žemė iš jo visada matosi apšviesta Saulės. Šiame Lagranžo taške Saulės ir Žemės gravitacijos trauka yra vienoda, bet nukreipta į priešingas puses, todėl jų poveikis kompensuojasi, ir palydovą yra lengviau išlaikyti stabilioje pozicijoje.

Mokslininkai pažymi, kad tamsiame kosmoso fone Žemė atrodo labai šviesi, todėl nuotraukos daromos su labai trumpu išlaikymu - maždaug 20-100 milisekundžių. Tačiau ryški Žemė visiškai užgožia žvaigždžių šviesą, todėl net ir ryškiausių žvaigždžių nuotraukose nesimato.

Palydove esanti kamera su teleskopiniu objektyvu, pavadinta EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera), daro 10 kadrų seriją įvairiose spektro srityse - nuo ultravioletinių iki infraraudonųjų. Nuotraukos iš raudonos, žalios ir mėlynos spalvų kanalų yra naudojamos sukuriant spalvotas fotografijas, kurių raiška yra maždaug 12 megapikselių.

Svetainės adresas: epic.gsfc.nasa.gov

Kiek anksčiau šį mėnesį NASA publikavo ir daugiau kaip 8 tūkstančius nuotraukų, kurios buvo padarytos NASA programos „Apollo“ metu. Šios programos, pradėtos 1961 metais, kulminacija buvo pirmasis žmonių išsilaipinimas Mėnulyje. „Apollo“ programa buvo baigta 1975 metais.

Nuotraukos buvo darytos „Hasselblad“ fotokameromis, kurios tais laikais buvo laikomos pačiomis pažangiausiomis, o vėliau – skaitmenintos.

Ši kolekcija yra nuolat papildoma ir dabar jau siekia beveik 14 tūkstančių nuotraukų.

Svetainės adresas: https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/albums/with/72157658592613769

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(37)
(1)
(36)

Komentarai (0)