Pragaras Žemėje: Indonezijoje prasidėjęs gaisras vadinamas didžiausia XXI a. ekologine katastrofa (Video)  (9)

Indonezijoje dega didžiuliai žemės plotai. Žmonės tai vadina pragaru Žemėje. Daugelyje vietų jau neįmanoma kvėpuoti, o matomumas kai kur sumažėjęs iki 30 metrų. Vaikai ruošiami evakuacijai karo laivuose, tačiau jau dabar pranešama apie mirtis apsinuodijus smalkėmis. Aplinkos apsaugos ekspertai tikina – tai didžiausia XXI a. ekologinė katastrofa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu ugnies apimta beveik 5 tūkst. kv. km Indonezijos. Skaičiuojama, kad dėl šio gaisro į atmosferą išmetama daugiau anglies dioksido nei jo išleidžia visa JAV pramonė, o per artimiausias tris savaites kiekis gali pralenkti visą kiekį, kiek per metus išmetama visoje Vokietijoje.

Dūminiai leopardai, orangutanai, gibonai, Sumatros tigrai ir raganosiai bei tūkstančiai kitų gyvūnų rūšių yra ant pavojuje.

Indonezijos gyventojai įspėjami nešioti apsaugines kaukes, jas dėvi net parlamento nariai. Kaimyninės valstybės taip pat jau skundžiasi dėl į jas plūstančio smogo, tai sukėlė nemažai diplomatinių konfliktų.

Kas sukelia gaisrus? Jau daug metų medienos kompanijos ir didieji ūkiai kerta miškus ir ruošia dirvas. Koks lengviausias būdas išvalyti žemę? Viską sudeginti. Kasmet tie gaisrai sukelia katastrofas, tačiau tokio masto nelaimės kaip šiais metais dar nėra buvę.

Blogiausia, kad dažnai miškų kirtimas ir toks žemės valymas yra nelegalus, tačiau valdžia atsisako imtis kokių nors priemonių. Kai kurių žiniasklaidos apžvalgininkų teigimu, prezidentas Joko Widodo pats yra glaudžiai susijęs su nusikalstamu pasauliu.

„Tačiau ne tik Indonezijos valdžia ignoruoja nelaimę. Tiek Vakarai, tiek visa pasaulio žiniasklaida tyli“, – rašo theguardian.com apžvalgininkas George'as Monbiotas. Pasauliui labiau rūpi žvaigždžių apdarai, filmų premjeros, politikų skandalai ir artėjantis Helovinas, rašo theguardian.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(41)
(2)
(39)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: