NASA duomenys privertė suabejoti dėl globalinio atšilimo (Video)  (11)

Naujausi tyrimai, kuriuos atliko Jungtinių Amerikos Valstijų kosmoso agentūra NASA, padėjo išsiaiškinti, kad Antarktidoje pastaruoju metu atsirado daugiau ledo, nei jo buvo prarasta dėl kylančios oro temperatūros. Gauti rezultatai iš esmės prieštarauja daugumai atliktų tyrimų, įskaitant ir Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos gautas išvadas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslinėje publikacijoje, kuri buvo išspausdinta žurnale „Journal of Glaciology“, NASA mokslininkai iš Goddardo kosminių skrydžių centro kartu su inžinerijos kompanija „Sigma Space Corporation“ pasiūlė naują palydovinių duomenų analizę, kuri parodė kiek netikėtus rezultatus.

Remiantis gautais duomenimis paaiškėjo, kad Antarktidoje nuo 1992 iki 2001 metų atsirado apie 112 milijardų tonų ledo. Nuo 2003 iki 2008 metų ledo prieaugis taip pat egzistavo, šiuo laikotarpiu atsirado apie 82 milijardai tonų ledo.

Tiesa, klimato pokyčius tiriantys mokslininkai perspėja, kad ši statistika nesuteikia tvirto pagrindo džiaugtis, kad globalinis atšilimas yra pasibaigęs. Iš esmės šie tyrimai parodo, kad apskaičiuoti ledynų kiekį Antarktidoje ar bet kokiame kitame regione yra išties itin sudėtinga ir tam reikia daugybės papildomų įrankių.

NASA atstovų teigimu, tai gali užtrukti keletą dešimtmečių, kol ledo tirpsmas Antarktidoje atsvertų prieaugį. Beje, gauti rezultatai ir išvados meta iššūkį dabartiniams paaiškinimams, kodėl taip drastiškai kyla bendras vandens lygis visame pasaulyje.

Ekspertai iki šiol aiškino, kad tai yra dėl ledynų tirpimo Antarktidoje ir Grenlandijoje, tačiau gautos išvados šia versija verčia pradėti bejoti.

Belieka ieškoti kitų priežasčių, kas nulemia vandens lygio kilimą. Norėdami patikslinti gautus duomenis ir ieškoti atsakymų, mokslininkai jau kuria naujus įrankius, kurie padėtų atlikti mokslinius tyrimus 2018 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(49)
(7)
(42)

Komentarai (11)