Japonai sukūrė beveik plieno tvirtumo stiklą  (0)

Savo mokslinio darbo ataskaitoje, kurią publikavo „Scientific Reports“, mokslininkai aprašė, kaip įveikė esmines kliūtis kuriant stiklą su didesniu aliuminio oksido kiekiu – tam buvo pritaikytas aerodinamine levitacija pavadintas tų pačių mokslininkų sugalvotas metodas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stiklą, kuris nedūžta kai nukrenta arba kai į jį atsitrenkia koks nors kitas objektas, būtų įmanoma pritaikyti daugybėje skirtingų sričių – nuo automobilių ir daugiaaukščių pastatų langų iki telefonų ir planšetinių kompiuterių ekranų. Dėl to daugybė mokslininkų ieško galimybių sutvirtinti tradicinį stiklą.

Viena iš tokių galimybių – į stiklą pridėti daugiau aliuminio oksido, nes jo disociacijos energija yra pati aukščiausia iš visų oksidų. Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad stiklas, pagamintas su tokiu priedu, būtų gerokai tvirtesnis už tradicinį stiklą.

Stiklo prisotinimui aliuminio oksidu trukdė rimta gamybos proceso kliūtis: kai į stiklo gamybos mišinį pridedama daugiau aliuminio oksido, salyčio su apatinio, atraminio gamybos paviršiaus vietoje formuojasi silicio dioksido kristalai, paverčiantys visą stiklą beverčiu. Bet Japonijos specialistai sugalvojo kaip įveikti šią problemą: jie iš gamybos proceso pašalino gamybos talpą.

Naujajame gamybos procese stiklo mišinys formavimo metu yra laikomas ore. Iš apačios jį stumia deguonies dujos, o mišinys tarsi mentele būna maišomas lazeriu. Tokiu būdu įmanoma pagaminti stiklą, kuriame aliuminio oksido yra daugiau nei bet kokiame tradiciniu būdu pagamintame stikle. Mokslininkų teigimu, jų produktas yra skaidrus, bespalvis ir ypatingai kietas. Tyrimų duomenys rodo, kad savo tvirtumu jis lenkia daugelį metalų ir tik nežymiai nusileidžia plienui.

Dabar, norint pradėti masinę nesudaužomų telefonų ekranų gamybą, trūksta tik vieno: jų sugalvotą metodą konvertuoti į masinės gamybos procesą – o japonai žada, kad tai tikrai bus padaryta, ir, jų teigimu, greitai.

 Prieš kelias dienas bendrovė „Motorola“ pristatė telefoną „Droid Turbo 2“, kurio ekranas, sprendžiant pagal internete plintančius vaizdo įrašus, taip pat yra nepalyginamai tvirtesnis už bet kurį kitą ligšiolinį gaminį, tačiau „Motorola“ neskelbia, koks buvo šių ekranų gamybos procesas, nors paaiškina, kad ekraną sudaro penki sluoksniai: išorinis apsauginis sluoksnis, atsparus įbrėžimams ir įskilimams, antrasis didelio skaidrumo sluoksnis, atsarginis jautrumą lietimui išsaugantis sluoksnis tam atvejui, jeigu kritimas pažeistų pagrindinį lietimui jautrų sluoksnį, lankstus AMOLED ekranas ir tvirtas aliuminio pagrindas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai (0)