Po 43 metų NASA ieško astronautų skrydžiui už Žemės orbitos  (2)

Prieš ketverius metus JAV kosmoso agentūra jau yra viešai ieškojusi kandidatų į astronautus. Dabar NASA vėl ketina tokiu pačiu būdu ieškoti žmonių, kurie nori įgyvendinti svajonę skristi į kosmosą – du mėnesius truksiąs paraiškų pateikimo laikotarpis truks du mėnesius, rašo discovery.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš ketverius metus NASA iš visų beveik 6400 kandidatų atsirinko tik aštuonis žmones, kurie ruošiami skrydžiams į kosmosą. Šiuo metu NASA turi 47 astronautus, tinkamus užduotims kosmose vykdyti – tai yra mažiau nei trečdalis to didelio būrio, kuris buvo pasirengęs skristi 1999 metais, „Shuttle“ programos aktyvumo viršūnėje. Paprastai daugkartiniu erdvėlaiviu skrisdavo 6 ar 7 žmonių įgula, skrydžiai buvpo vykdomi kas 2 ar 3 mėnesius. O dabar kiekvienais metais į Tarptautinę kosminę stotį per metus nuskraidinami vos 2-4 astronautai.

Bet šie skaičiai didės. NASA planuoja, kad 2018 metais savo TKS modulyje įgulą padidins vienu žmogumi. Agentūros astronautai taip pat dalyvaus bandomuosiuose komercinių kosmoso taksi skrydžiuose – šiuo metu kosminių taksi programą vysto „SpaceX“ ir „Boeing“.

Trečiame šio amžiaus dešimtmetyje NASA astronautai pradės skraidyti ir naująja NASA tolimiesiems kosminiams skirta kapsule „Orion“.

 „Tai yra puikus metas būti Amerikos pilotuojamų kosminių skrydžių programos dalimi. Visus kvalifikuotus pretendentus raginame susipažinti su galimybėmis tapti NASA astronautais ir pateikti savo paraiškas“, – sakė NASA Johnsono kosmoso centro Skrydžių programos direktorius Brianas Kelly.

Nuo garsiosios „Merkurijaus septyniukės“ – Scotto Carpenterio, Gordono Cooperio, Johno Glenno, Guso Grissomo, Wally'o Schirra, Alano Shepardo ir Deke'o Slaytono atrinkimo 1959 metais prie elitinių NASA astronautų pasiūlyta prisijungti tik maždaug 300 žmonių. Be pilotų, inžinierių ir mokslininkų, astronautų atrankos barjerą yra įveikę ir gydytojai bei mokytojai.

 Privalomi reikalavimai kandidatams: inžinerijos, biologinių mokslų, fizikos mokslų arba matematikos bakalauro diplomas, įgytas akredituotoje mokslo institucijoje, nors pageidautinas ir aukštesnis mokslinis laipsnis. Be to, kandidatai turi turėti bent trejus metus susijusios profesinės patirties arba bent 1000 skrydžio valdymo valandų reaktyviniame lėktuve patirties. Kandidatai į astronautus turi įveikti ir ilgalaikio kosminio skrydžio fizinį patikrinimą. Astronauto atlyginimai svyruoja nuo maždaug 66 iki 158 tūkst. JAV dolerių (60-145 tūkst. eurų).
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (2)