Mėgstate kandžiai juokauti? Jums gali grėsti rimta liga  (4)

Jungtinės Karalystės ekspertai perspėja – jei mėgstate kandžiai juokauti, tai gali būti ne kas kita, o artėjančios silpnaprotystės požymis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Londono universiteto atliktame tyrime dalyvavo žmonės sergantys silpnaprotyste. Apklausiami buvo ir jų artimieji. Beveik pusė pastarųjų patikino, jog prieš susirgdamas silpnaprotyste jų šeimos nario humoro jausmas smarkiai pasikeitė.

Visų pirma artimieji pastebėjo, jog žmogus pradėjo juokauti visiškai netinkamose vietose, pavyzdžiui, laidotuvėse.

Dabar ekspertai aiškinasi kada žmogus turėtų susirūpinti dėl pasikeitusio humoro jausmo ir kuomet jis perspėja apie silpnaprotystę.

Silpnaprotystės formos gali būti įvairios. Frontotemporalinė demencija yra viena iš retesnių. Smegenų vieta, kurią ji pažeidžia, yra susijusi su žmogaus elgesiu. Todėl žmonės susirgę šia demencijos forma tampa impulsyvūs, praranda gebėjimus adekvačiai reaguoti į įvairias situacijas.

Camilla Clark buvo viena iš ekspertų, vykdžiusių minėtą tyrimą. Ji prašė paciento artimųjų papasakoti, kaip žmogus reaguoja žiūrėdamas įvairias komedijas – satyrines, absurdo. Taip pat jie buvo prašoma apibūdinti žmogaus elgesį tose situacijose, kai juokauti būtų netaktiška.

Apklaustieji tikino, jog maždaug likus 9 metams iki diagnozės nustatymo, jų artimųjų elgesys pasikeitė. Daugelis jų pamėgo „juodą“ humorą – juokėsi išgirdę apie tragiškus įvykius arba net tuomet, kai kas nors blogo įvykdavo jų gyvenime.

„Kai kurie pacientai juokėsi net tuomet, kai susižeisdavo jų artimieji“, – pasakojo C.Clark.

Lee Pearce'as iš Sheffieldo nebuvo įtrauktas į tyrimus, tačiau jis tikina, jog ekspertų atradime daug tiesos. Pirmą kartą savo motinos elgesio pasikeitimus jis pastebėjo kaip jai buvo 55 metai. Kol jai buvo diagnozuota silpnaprotystė, praėjo net ketveri metai.

„Ji visuomet buvo mylinti ir atsidavusi šeimai, tačiau su laiku tapo šalta ir bejausmė. Praeityje ji sirgo depresija ir mes galvojome, kad tai susiję su šia liga. Taip pat nusprendė ir gydytojas.

Tačiau mamos elgesys tapo vis labiau nenuspėjamas ir mes suabejojome diagnoze. Ji pamiršdavo šeimos narių gimtadienius. Jei atsitikdavo kas nors blogo, ji iš to juokdavosi, net tuomet kai buvo atleista iš darbo“, – pasakojo L.Pearce'as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(8)
(9)

Komentarai (4)