Kosmoso orų žemėlapyje – neįtikėtinų vėjų košiama planeta (Video)  (0)

Mokslininkams pavyko sudaryti pirmąjį orų žemėlapį, kuriame perteikiamos anomalijos ir vykstantys reiškiniai už Saulės sistemos ribų. Bene labiausiai mokslininkus pribloškė tai, jog pavyko aptikti planetą, kurią nuolatos talžo vėjai, siekiantys daugiau nei 8000 kilometrų per valandą greitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „Independent“, mokslininkams iš Warwicko universiteto pavyko aptikti šiuos vėjus, kurie daugiau nei 20 kartų yra greitesni, nei kas nors buvo kada nors buvo užfiksuota Žemės planetoje. Toks galingas vėjas buvo aptiktas planetoje, pavadintoje HD 189733b vardu.

Šis Visatos kūnas yra maždaug už 63 šviesmečių nuo Žemės. Beje, tai bene daugiausiai mokslininkų ištyrinėta planeta planetų grupėje, žinomoje kaip „karštieji Jupiteriai“. Lyginant su mūsų sistemos Jupiteriu, HD 189733b yra 10 kartų didesnė, tačiau 180 kartų arčiau savo žvaigždės, aplink kurią skrieja.

Šio „karštojo Jupiterio“ vėjas buvo užfiksuotas pučiantis greičiau nei 2 kilometrų per sekundę greičiu, tai yra maždaug septynis kartus greičiau nei garso greitis. Šis vėjas pučia aplink planetos pusiaują, nuo dienos įkaitintos pusės į vėsesnę nakties pusę.

Tomas Loudenas, Warwicko universiteto astrofizikas, teigė, jog iki šiol dar niekam nebuvo pavykę sudaryti kosmoso orų sistemos žemėlapio, ypač kai kalba eina apie Saulės sistemos užribį. Mokslininkai neabejoja, jog jau netolimoje ateityje, tobulėjant technologijoms, jiems pavyks sudaryti dar detalesnius kosmoso orų žemėlapius.

Daugiau sužinoti galite ČIA.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai (0)