Paviešino nuotrauką, už kurią geresnės reikės laukti dešimtmečius  (0)

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) paskelbė virtinę itin didelės raiškos Plutono nuotraukų, sakydama, kad tai yra iki šiol geriausi iš arti nufotografuoti šios nykštukinės planetos atvaizdai ir kad naujų tikriausiai teks laukti dešimtmečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepos 14-ąją NASA zondas „New Horizons“ tapo pirmuoju kosminiu aparatu, praskriejusiu netoli Plutono ir atsiuntusiu precedento neturinčių duomenų apie šį dangaus kūną.

Po šito istorinio įvykio netrukus paskelbtos didelės raiškos nuotraukos atskleidė neįtikėtiną geografinę įvairovę tolimajame Saulės sistemos pakraštyje skriejančioje planetoje – nuo stūksančių kalnų iki kopų ir sušalusių ledo lyčių.

Naujausi atvaizdai, paskelbti penktadienį, yra dalis nuotraukų serijos, padarytos, kai „New Horizons“ buvo labiausiai priartėjęs prie Plutono; jose matosi įvairūs krateriai, kalnai ir ledo laukai, sakoma NASA pranešime.

„Šios naujos nuotraukos suteikia mums kvapą gniaužiantį, itin didelės raiškos langą į Plutono geologiją“, – rašoma „New Horizons“ programos vyriausiojo tyrėjo Alano Sterno pranešime. „Tokios kokybės medžiaga iš Veneros ir Marso nebuvo prieinama dešimtmečius po pirmųjų praskriejimų, bet Plutono atveju mes jau ją turime – tuos kraterius, kalnus ir ledo laukus – nepraėjus nė penkiems mėnesiams po praskriejimo!“ – džiūgavo jis.

„Mokslo tyrimai, kuriuos galima atlikti su šiomis nuotraukomis, yra tiesiog neįtikėtini“, – pridūrė A.Sternas. Naujų nuotraukų vieno pikselio kraštinė atitinka 77–85 metrų atstumą planetos paviršiuje, o jose matomi vaizdai apima 80 km pločio juostą, nurodė NASA.

„New Horizons“, branduolinės energijos varomas maždaug pianino dydžio zondas, naujas nuotraukas ir kitus duomenis pradėjo siųsti prieš kelis mėnesius. Nauji duomenys bus priimami Žemėje iki ateinančių metų pabaigos. Spalį paskelbtos nuotraukos parodė, kad Plutono dangus yra melsvos spalvos, kad paviršiuje esama vandens ledo lopinių ir kad jo paviršius labai spalvingas.

Pasak NASA, mokslininkai artimiausiomis dienomis tikisi gauti daugiau nuotraukų, o jau priimta medžiaga yra „geriausi iš arti padaryti Plutono atvaizdai, kokius žmonės galės pamatyti per ateinančius dešimtmečius“.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(36)
(1)
(35)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: