Vieno vaiko politikos realybė Kinijoje: ką reiškia netekti vienintelės atžalos? (Foto)  (12)

Zheng Quing buvo priblokšta, kai praėjusį mėnesį išgirdo naujieną, kad Kinija atsisako vieno vaiko politikos. Jai jau per vėlu gimdyti antrą vaiką. Kažkada jai atrodė didelė garbė laikytis vieno vaiko politikos, tačiau dabar ji galvoja, kad šis įstatymas jai atnešė daug skausmo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cui Wenlan sūnui buvo 30 metų, kai jis mirė nuo ligos; 1985 metais ji buvo priversta darytis abortą savo antram vaikui. 

Dabar ji ir jos vyras jaučiasi palikti likimo valiai šalyje, kurioje tėvus pagal tradicijas senatvėje prižiūri jų vaikai. „Jeigu tada mums būtų leista gimdyti dar vieną vaiką, nebūtume pakliuvę į tokią bėdą ir nesijaustume tokie vieniši“, – sako 53-ejų Cui. 

Cui vyras Gao sako, kad Vyriausybė kaip kompensaciją jiems kas mėnesį skiria 680 juanių (apie 100 eurų). To jiems nepakanka pragyvenimui šalyje, kurioje sveikatos apsaugos sistema yra nedaug pažengusi į priekį. 

Kinija, didžiausia pagal žmonių skaičių šalis, kurioje gyvena beveik 1,4 mlrd. gyventojų, skelbia, kad dėl vieno vaiko politikos nuo 1980 metų pavyko išvengti 400 milijonų vaikų gimimo.

Šios politikos buvo laikomasi ir naudojant griežtas priemones. Huang Peiyao sūnus Yu Jie automobilio avarijoje žuvo 2011 metais. Fabrike, kuriame ji dirbo, inspektoriai griežtai tikrino, ar moterys nėra nėščios. Antrą kartą pastojus jai buvo liepta darytis abortą.

Žuvus sūnui, ji įsivaikino mergaitę, taip tikėdamasi įveikti skausmą ir atrasti viltį. Įsivaikinusi ji neteko teisės į vyriausybės skiriamą paramą vienintelio vaiko netekusiems tėvams.

Dabar ji gyvena iš pensijos ir retkarčiais uždarbiauja, bandydama padėti įsivaikintai dukteriai. Ji siekia, kad vyriausybė leistų jai pasinaudoti finansine parama. 

Sun Huanping ir jos vyras Li Guoquanas vienintelio sūnaus neteko 2013 metais. Prieš tai moteris buvo nutraukusi antrąjį nėštumą, vadovaudamasi vieno vaiko politika.

Netekusi sūnaus Sun krito į depresiją, jai smarkiai pakilo kraujospūdis, jai diagnozuotas diabetas. Šiuo metu jie gyvena iš Sun pensijos ir Li atlyginimo, tačiau to nepakanka sumokėti už išlaidas gydymui, tad jie naudoja pinigus, kuriuos anksčiau taupė būsimosioms sūnaus vestuvėms. 

Jiang Weimao ir Zhang Yinxiu sūnus nuo diabeto mirė 2010 metais. Jis prisimena propagandinį devintojo dešimtmečio šūkį: „Valstybė pasirūpins jumis senatvėje tik tada, jeigu turėsite vieną vaiką.“

Pora dirbo tame pačiame fabrike ir net negalvojo apie antro vaiko gimdymą, bijodami netekti darbo. Antrą kartą pastojusi Zhang pasidarė abortą.

Dabar jie gyvena Zhang tėvų name, ilgas sūnaus gydymas nuo diabeto paliko jiems daug skolų. Pensijos jiems neužtenka padengti gydymo išlaidas. 

Vieno vaiko politikos atšaukimas jiems jau niekuo nepadės. Zhang sako, kad ši žinia tik padidino skausmą, kurį jie jaučia praradę savo vienintelį vaiką. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai (12)