Sunku ir patikėti: atrastos 80 mln. senumo dinozauro kraujagyslės  (1)

Nors mokslo atstovams buvo sunku tuo patikėti, tačiau tyrimai parodė, kad kraujagysles primenančios struktūros, rastos 80 mln. metų senumo dinozaurų fosilijose, iš tiesų yra dinozauro kraujagyslės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesni tyrimai rodo, kad kraujagyslės gali būti išsaugotos milijonus metų, tačiau struktūras aptikę mokslininkai vistiek buvo labai skeptiški, rašo Sciencealert.com.

Dinozauro kraujagysles pirmą kartą pastebėjo molekulinės paleotologijos specialistas Timas Clelandas, kai dar buvo studentu. Kraujagyslės tuomet aptiktos devynių metrų ilgio dinozauro Brachylophosaurus canadensis kojos kaulo dalyje.

Dabar mokslininkai iš Teksaso universiteto Austeine (JAV) sugebėjo nustatyti keletą dinozauro baltymų, įskaitant mioziną.

Kad įsitikintų, jog kraujagyslės iš tiesų priklausė dinozaurui, mokslininkų komanda palygino fosilizuotose kraujagyslėse rastus baltymus su dinozaurų palikuonių – stručių ir viščiukų – baltymais. Dinozauro kraujagyslių peptidų sekos sutapo su šiuolaikiniais pavyzdžiais.

„Šis tyrimas yra pirmasis, kuriame atliekama tiesioginė išnykusios rūšies organizmų kraujagyslių analizė. Jis mums suteikia unikalią galimybę suprasti, kokio tipo audiniai ir baltymai gali išsilaikyti ir kaip jie keičiasi per fosilizaciją“, – sakė T.Clelandas.

„Tyrimas taip pat suteiks naujų galimybių gvildenti klausimus, susijusius su išnykusių organizmų evoliuciniais santykiais, padės nustatyti svarbias baltymų modifikacijas ir kaip jos galėjo atsirasti.“

Senovinius baltymus mokslininkai identifikavo naudodami aukštos rezoliucijos masės spektrometriją. Šio tyrimo metu mėginys bombarduojamas elektronais, kad pavyktų vizualizuoti mėginio struktūrą.

Tyrimas publikuotas „Journal of Proteome Research“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(47)
(0)
(47)

Komentarai (1)