Gyvename XXI a. ar viduramžiuose? Paskelbta nauja ataskaita apie Indijos kastas ir dalitus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lindemann 2015-12-09 17:35
Nereikia tiek toli žiūrėti, užtenka įsijungti Tv, 24 valandas, tv pagalba ar kažką panašaus ir nusikelti į viduramžius savo šalyje.
UTF16 2015-12-09 22:51
Nepykit už kvailą klausimą – bet kaip jie tas kastas atpažįsta? Kodėl neužtenka tiesiog išvažiuoti į kitą kaimą?
technologas 2015-12-09 23:13
Roma gypsies in Britain and Europe are descended from "dalits" or low caste "untouchables" who migrated from the Indian sub-continent 1,400 years ago, a genetic study has suggested.
Valua 2015-12-11 10:34
Domėjausi ta tema ir kiek teko skaityti yra vienas būdas, kaip "palikti" kastų sistemą - pakeisti tikėjimą. Tapti pvz budistu arba musulmonu. Kastų sistema yra neatsiejama induizmo dalis. Islame arba budizme to nėra. Man keista pasirodė, kad viena dalitų atstovių teigė, kad dalitams neleidžiama melstis mečetėje. Niekur Korane apie kastas nėra parašyta. Ne esu Korano žinovas, bet teko tuo klausimu kreiptis į islamo išpažinėjus. Žinoma, ten Indijos kaimo gilumoje gali būti toks dar "neatmėštas islamas" su induizmo priemaišom. Tokiu atveju, kitų tikėjimų atstovų (šiuo atveju musulmonų) nenoras, kad dalitai ne dirbtu purvinų darbų yra greičiai socialinis reiškinys susijęs su vaidmenų (darbų) pasiskirstimų visuomenėje, o ne tiek su tikėjimų ir tradicijom. Na, maždaug esu musulmonas, bet nenoriu valyti savo šikiniką pačiam, - ne lygis, tai prisiminsiu, kad yra kažkokia kastų sistema, kuriai, beje, pats nepriklausau, bet yra ten yra kažkokie dalitai, kuriuos galima priversti tai padaryti (jei nenorės) arba susitarti už užmokesti, žinoma. Taigi, situacija, manau, pagrinde yra tokia. Bet apibendrinant, vis tik galimybė "palikti" kastų sistema yra. Reikia pakeisti tikėjimą ir išvažiuoti į miestą arba bent jau didesnę gyvenvietę. P.S. prieš kokių 20-25 metus per kažkokią žiniasklaidos priemonę teko girdėti, kad Indijoje keli tūkstančiai neliečiamųjų kastos atstovų viešoje ir masinėje akcijoje iš induizmo perėjo į budizmą, taip pareikšdami / parodydami, kad daugiau nepriklauso jokiai kastai.