Nustatyta tikroji grėsmė rūkantiems kaljaną  (14)

Kaljano arba vandens pypkės mėgėjai turėtų net labiau susirūpinti, nei paprastų cigarečių vartotojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai išanalizavo 542 mokslinius straipsnius, kuriuose nagrinėjamas kaljano ir cigarečių rūkymas ir atrinko 17 tyrimų, kuriuose buvo užtektinai duomenų, kad galima būtų įvertinti, kiek toksinų įkvepiama rūkant cigaretes, ir kiek jų įkvepiama rūkant kaljaną.

Analizės išvados, kurios buvo paskelbtos žurnale „Public Health Reports“, parodo, kad kaljano rūkymo seanso metu išskiriama 125 kartus daugiau dūmų, 25 kartus daugiau dervos, 2,5 kartus daugiau nikotino ir 10 kartų daugiau anglies monoksido nei rūkant vieną cigaretę.

„Mūsų rezultatai parodo, kad rūkant tabaką per kaljaną, gresia rimtos sveikatos problemos, todėl reikėtų taikyti griežtesnį stebėjimą, nei dabar“, – sako tyrimui vadovavęs Pitsburgo universiteto Sveikatos mokslų mokyklų vicerektoriaus pavaduotojas Brianas A. Primackas.

„Pavyzdžiui, kaljano rūkymas nebuvo įtrauktas į 2015 metų Rizikingo jaunimo elgesio priežiūros apklausos sistemos klausimyną, į kurį įtrauktas cigarečių rūkymas, tabako kramtymas, elektroninės cigaretės ir piktnaudžiavimas kitomis medžiagomis.“

Tyrėjai pažymi, kad labai sudėtinga palyginti kaljano rūkymo seansą ir vienos cigaretės surūkymą, nes skiriasi pats rūkymo principas.

Dažnai cigaretes rūkantis asmuo gali surūkyti 20 cigarečių per dieną, o dažnai kaljaną rūkantis asmuo kasdien tesudalyvauja keliuose kaljano rūkymo seansuose.

„Tai nėra geras palyginimas, nes cigaretės ir kaljanas rūkomi skirtingai, – sako B. A. Primackas. – Kaljano rūkymo seansą su vienos cigaretės surūkymu turėjome lyginti todėl, kad taip šie rūkymo būdai lyginami pagrindiniuose tyrimuose, kurių išvadas analizavome. Tad iš mūsų išvadų negalima tiksliai nuspręsti, koks rūkymo būdas yra „blogesnis“.

„Tačiau akivaizdu, kad rūkantieji kaljaną įkvepia daug daugiau nuodingų medžiagų, ko gero net patys to nesuvokdami. Išanalizavę tokius duomenis, kaip rūkymo dažnumas ir kiekis, galėsime palyginti tyrimų duomenis su savo išvadomis ir susidarysime aiškesnį vaizdą apie bendrą toksinų kiekį.“

Šios išvados gali padėti pateikiant vertinimus įvairiems oficialiems tikslams.

Kaljanai ir mokyklos

„Atskiruose tyrimuose nurodyti skirtingi vertinimai, kiek nuodingų medžiagų įkvepia rūkantieji cigaretes ar kaljaną, todėl nėra aišku, ką reikia nurodyti įstatymų rengėjams ar mokomųjų priemonių sudarytojams, – sako tyrimo bendraautorė Smita Nayak iš Švedijos klinikinių tyrimų ir inovacijų centro. – Metaanalizės privalumas yra tai, kad ji leidžia mums pateikti tikslesnius vertinimus, gautus išanalizavus šiuo metu turimus įvairių tyrimų duomenis.“

Šios išvados pasirodė labai svarbiu laikotarpiu, sako tyrėjai. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai neseniai pranešė, kad pirmą kartą istorijoje kaljano tabako suvartojimas tarp JAV moksleivių pastarąjį mėnesį buvo didesnis nei cigarečių suvartojimas. Be to, apie trečdalis JAV koledžo studentų yra rūkę kaljano tabako. Dauguma jų prieš tai nebuvo rūkę ar vartoję jokio tabako.

Tyrime taip pat dalyvavo tyrėjai iš Pitsburgo universiteto, Amerikos Beiruto universiteto, Pitsburgo sveikatos apsaugos sistemos ir Virdžinijos sandraugos universiteto. Tyrimą finansavo JAV Nacionalinis vėžio tyrimų institutas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(28)
(13)
(15)

Komentarai (14)