Profesionalo patarimai: kaip nepasigerti, jei švęsti tektų visą vakarą? (Video)  (17)

Žinoma, patikimiausias ir sveikiausias būdas – išvis atsisakyti alkoholio. Tačiau tai ne visada pavyksta - įsiūlo draugai, degustacijai sugundo smalsumas ar kitais būdais alkoholis suranda kelią į skrandį. Tuomet svarbiausias dalykas - nepasigerti. Tai pati didžiausia blogybė, kuri nutinka vartojant alkoholį. Kaip to išvengti - įdomūs patarimai iš profesionalaus aludario lūpų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalo "Esquire" korespondentui teko (ne)lengva dalia – imti interviu iš koncerno Boston Beer Company savininko Jimo Kocho. 

Kadangi pokalbis vyko vienoje iš Manhatano aludžių (The Keg Room), alaus daryklos įkūrėjas ne tik pasakojo apie savo verslą, bet ir nusprendė korespondentą supažindinti su alaus pasaulio įvairove. Nepaprastai turtingos degustacijos metu korespondentas susigriebė: "Pone, jei degustacijos nepristabdysime, bijau, kad aš "lūšiu" anksčiau, nei spėsim užbaigti šį interviu."

Čia aludaris palinko prie korespondento, pažiūrėjo jam į akis ir šnibžtelėjo į ausį: "Nori, išduosiu savo nedidelę paslaptį? Žinau būdą, kaip nepasigerti, net jei ragauti alkoholį tektų visą vakarą".

O ką? Žmogus dirba alaus pramonėje, kur degustacijos – įprastas dalykas. Degustacijų metu, nors ir išlenkiant tik po gurkšnį, po kitą, bendroje "sąskaitoje" per gana trumpą laikotarpį susidaro gal ir ne vienas litras įvairiausių rūšių alaus. Tokia aludarių darbo specifika.

Vis dėlto J. Kochui tai – ne bėda. Labai dažnai žiniasklaidoje matomas ir aktyviai viešajame gyvenime dalyvaujantis milijardinį turtą susikrovęs alaus žinovas visada atrodo blaivus, o degustacijose greičiau už jį "pavargsta" net ir gerokai jaunesni kolegos – pats Jimas neatrodo apgirtęs.

Taigi, kokia jo paslaptis?

Mielės

Mielės?

Aktyvios mielės. Tokių galima įsigyti parduotuvėje, maisto papildų skyriuje.

J. Kochas papasakojo korespondentui, kad jau daugelį metų prieš degustacijas ir panašaus pobūdžio išbandymus jis prarija keletą arbatinių šaukštelių sausų mielių – kad būtų malonesnio skonio, įmaišo jų į nedidelį indelį jogurto.

"Vienas arbatinis šaukštelis sausų mielių prieš išgeriant vieną bokalą alaus" – savo receptą trumpai išdėstė Bostono alaus daryklos savininkas.

Dr. Joe

Šį triuką jis išmoko iš gero savo bičiulio "dr. Joe" – legendinio aludario ir fermentacijos specialisto. Nors ir pats J. Kochas Harvarde yra įgijęs "tris aukštuosius" (bakalauro laipsnį, verslo administravimo magistro [M.B.A.] laipsnį ir teisės mokslų daktaro [J.D.] laipsnį), tačiau šviesaus atminimo Josephas Owadesas buvo tikras genijus – su biochemijos mokslų daktaro laipsniu, įgytu Bruklino politechnikos institute.

Karjeros pradžioje J. Owadesas dirbo kompanijos Fleischmann's fermentacijos mokslų skyriuje, todėl apie fermentaciją ir alkoholio metabolizmą (apytaką organizme) išmanė, ko gero, daugiau už bet kurį kitą planetos gyventoją. J. Kochas jį vadina geriausiu istorijoje aludariu. Jis konsultuodavo stambiausias JAV alaus daryklas – taip pat ir Bostono alaus daryklą. J. Owadesas mirė 2005-aisiais, eidamas 87-uosius metus.

J. Owadesas žinojo vieną svarbų dalyką: sausose mielėse yra enzimo, kuris vadinamas alkoholio dehidrogenaze (ADH). Bendrai kalbant, ADH suskaido alkoholio molekules į anglį, vandenilį ir deguonį. Tą patį su alkoholiu organizme atlieka ir kepenys. J. Owadesas suprato, kad jei to enzimo virškinamajame trakte atsiras anksčiau negu bus išgerta alkoholio, ADH pradės skaidyti alkoholį šiam dar nespėjus patekti į kraują ir smegenis.

"Šis triukas tik sušvelnina alkoholio poveikį – bet jo neeliminuoja", - korespondentui pabrėžė J. Kochas.

Toks receptas korespondentą, žinoma, sudomino. Ir jau kitą dieną jis nusprendė surengti eksperimentą. Nusipirko šešių butelių pakuotę alaus, butelaitį sausų mielių ir atsinešė visa tai į savo darbo kabinetą. Prieš susiversdamas šešis butelius alaus, korespondentas pavyzdingai suvalgė šešis šaukštelius sausų mielių (su jogurtu).

Koks eksperimento rezultatas?

Kaip ir perspėjo J. Kochas, nereikia pulti į kraštutinumus ir tikėtis stebuklo. Apskritai nereikėtų pamiršti, kad alkoholis (net ir alus) – tai stiprus priklausomybės šaltinis, todėl neverta puoselėti iliuzijų, jog su sausomis mielėmis pavyks išvengti alkoholizmo liūno. Tikrai ne.

Tačiau po šešių butelių alaus korespondentas jautėsi ne girtutėlis, o tik šiek tiek kauštelėjęs. O alkoholio matuoklis parodė... 0,09 promilės (toje valstijoje leistinas alkoholio kiekis kraujyje vairuotojams yra 0,08 promilės). Taigi, lengvas girtumas.

Beje, J. Kochas taip pat atskleidė visada su savimi turįs alkoholio matuoklį, į kurį pasitikrinąs savo blaivumą ir taip niekada neperlenkiąs lazdos.

Vaizdo siužetas

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(54)
(5)
(49)

Komentarai (17)