Kefyras ir 0 promilių – toksikologas atskleidė, ko reikia pasisaugoti  (3)

Nulio promilių įstatymui nepritariantys vairuotojai dažnai mini iš pažiūros visai nekaltą gėrimą – kefyrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad šis rauginto pieno gėrimas sudėtyje turi pakankamai alkoholio, kad jo išgėręs žmogus į alkotesterį įpūstų kiek daugiau, nei nulį.

Bet toksikologas Robertas Badaras, komentuodamas kai kurių žmonių baimę, kad išgėrus kefyro, kraujyje gali būti alkoholio, patikino – kefyras yra vienas iš liaudies folkloro elementų, tai niekaip nesusiję su alkoholiu, čia yra visiškas kliedesys.

„Vienareikšmiškai po kefyro bus 0,0 promilių. O gira, tai pasižiūrėkit į jos etiketę, parašyta, kai kurios giros turi kažkokį procentą alkoholio, čia nieko keisto“, – laidoje kalbėjo R.Badaras.

Pasak medikų, maisto produktuose esančio alkoholio kiekis toks mažas, kad jis negali pakenkti nei vaikams, nei nėščiosioms, nei vairuotojams. Vis dėlto, mažas alkoholio kiekis yra randamas tokiuose produktuose, kaip bananai, ruginė duona, nealkoholinis alus ar actas.

Vidaus reikalų ministerija parengė pataisas, kuriomis siūlo įteisinti nulio promilių alkoholio ribą visiems vairuotojams. Šiuo metu maksimali numatoma leistina alkoholio koncentracija kraujyje vairuotojams yra 0,4 promilės.

Pataisoms dar turės pritarti Vyriausybė ir Seimas. Nulio promilių ribą visiems vairuotojams yra įteisinusios ir kai kurios kitos Europos Sąjungos šalys – Čekija, Rumunija, Slovakija, Vengrija.

Anot toksikologo, 0,4 promilių riba nėra labai aukšta ir Europoje yra labai nedaug šalių, kurios turi 0,0 promilių ribą.

„Su 0,4 promilėmis kraujyje galimos tam tikros nedidelės nervų sistemos moduliacijos, kažkokie reakcijos greičio sulėtėjimai, teoriškai tai įmanoma, ko gero, taip yra ir praktiškai. Bet nesu susipažinęs su tyrimais, kurie įrodytų, kaip koreliuoja koncentracija su dėmesio pokyčiais.

Bet tai, bet kokiu atveju, yra lengvas girtumas, kuris neturėtų sukelti kažkokių tragiškų pasekmių, kai eina jau kalba apie 1,0 promilę ar daugiau. Tačiau, žinoma, tai nepagerina vairavimo kokybės, bet, kiek ją pablogina, nesu tikras, ar yra kažkokie statistiškai pagrįsti tyrimai.

Labai lengva padaryti emocingus pareiškimus, bet, jeigu kalbėsime kaip medikai, tai turėtume turėti kažkokius skaičius“, – teigė pašnekovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(13)
(9)

Komentarai (3)