Visa tiesa apie besisukančios balerinos iliuziją (Video)  (5)

Besisukanti balerina yra viena žinomiausių optinių iliuzijų internete. Savo kelionę po interneto platybes ji pradėjo prieš daugiau nei dešimtmetį. Iki šiol yra manančių, neva ji atskleidžia, kuris žmogaus smegenų pusrutulis yra aktyvesnis, tačiau iš tiesų taip nėra.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-07 Visa tiesa apie besisukančios balerinos iliuziją (Video)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią optinę apgaulę 2003 metais sukūrė interneto dizaineris Nobuyuki Kayahara iš Japonijos. Atskirti, į kurią pusę – prieš ar pagal laikrodžio rodyklę – sukasi balerina sudėtinga dėl to, kad paveikslėlyje trūksta vizualinių, gylio užuominų. Dėl to vieni mato vienaip, kiti – kitaip.

Tokius neapibrėžtus, dviprasmiškus paveikslėlius mokslininkai naudoja siekdami išsiaiškinti, kaip veikia žmogaus regėjimas. Viena žinomiausių tokio pobūdžio iliuzijų – Neckerio kubas.

Internete atlikta apklausa parodė, kad maždaug du trečdaliai žmonių pirmiausia mato pagal laikrodžio rodyklę besisukančią baleriną. Tiesa, dauguma žmonių sugeba pamatyti ir priešingą vaizdą.

Norint „apsukti“ baleriną, patariama sukoncentruoti dėmesį į kurią nors jos kūno dalį, pavyzdžiui, veidą, kojas ar rankas ir pasistengti įsivaizduoti, kaip ji ima suktis priešinga kryptimi. Kitas būdas – nukreipti žvilgsnį į šoną ar tolį ir stebėti besisukančios balerinos vaizdą fone.

Nepadėjo? Tuomet siūlome įsijungti po straipsniu esantį vaizdo įrašą, kuriame balerinos „šešėlis“ paryškintas tam, kad padėtų įsivaizduoti, kaip ji gali suktis abiem kryptimis.

Jei pabodo spoksoti į šią optinę iliuziją, toliau vaizdo įrašuose rasite daugiau panašių optinių apgaulių:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(8)
(26)

Komentarai (5)