Mokesčių bažnyčiai vengiantys islandai tampa zuistais  (4)

Nuo to laiko, kai B. Franklinas (1706-1790) pasakė, jog „šiame pasaulyje negali būti tikras dėl nieko, išskyrus mirtį ir mokesčius“, užtikrintumo dar sumažėjo. Mirtis dar (kol kas) neįveikta, tačiau mokesčių vengimas įgauna sakralines formas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Islandijos gyventojai, nepritariantys mokesčiams, kuriuos reikia mokėti bažnyčiai, vienas po kito registruojasi kaip zuistai. Šis religinis judėjimas garbina senovinius šumerų dievus ir, turbūt šis aspektas yra svarbesnis, savo pasekėjams siūlo mokesčių lengvatas, rašo „The Guardian“.

Per pastarąsias dvi savaites jau 3,1 tūkst. žmonių užsiregistravo kaip zuistai, o tai sudaro vieną procentą šalies gyventojų.

Tokiu būdu žmonės protestuoja prieš mokesčius skirtus valstybinei bažnyčiai ir kitiems religiniams organams.Zuizmo išpažinėjai atgaus religiniams organams sumokėtus mokesčius.

Islandijos gyventojai turi valstybei užregistruoti savo religiją. Beveik trys ketvirtadaliai šalies piliečių priklauso Islandijos evangelikų liuteronų bažnyčiai.

Valstybėje yra dar daugiau nei 40 užregistruotų religijų, kurios atitinka reikalavimus, kad galėtų gauti „parapijos mokestį“, kurį žmonės sumoka kartu su mokesčiais.

Kitų metų biudžete numatyta, kad per metus kiekvienam mokesčių mokėtojui parapijai teks atiduodi maždaug 80 JAV dolerių.(73 eurai).

„To niekaip neįmanoma išvengti. Tie, kurie nepriklauso jokiai religijai ar priklauso neregistruotai religijai paprasčiausiai moka didesnius mokesčius“, – sakė zuistų atstovas Sveinnas Thorhallssonas. Rugsėjį buvo surengta apklausa, kurioje 55 proc. žmonių pareiškė, kad nori, jog tokios sistemos nebeliktų.

Zuizmas yra paremtas šumerų dievų garbinimu. Ši religija Islandijoje buvo užregistruota 2013 metais. Bet anksčiau šiais metais šiai religijai iškilo grėsmė, kad valdžios institucijos ją išregistruos dėl silpno aktyvumo.

Grupelė piliečių, kurie nepritaria valstybės religijų finansavimui, perėmė reikalus į savo rankas ir pažadėjo tiems, kurie atsivers į šią religiją, gražinti parapijai skirtus mokesčius.

„Religinė zuistų organizacija yra platforma skirta tam, kad jos nariai galėtų praktikuoti senovės šumerų tikėjimą. Zuistai pilnai remia religijos laisvę, o iš religijos, kiekvieno (laisvę).

Organizacija visų pirma siekia, kad vyriausybė atšauktų visus įstatymus, kurie suteikia religinėms organizacijoms finansinių, ar kitokio pobūdžio privilegijų kitų organizacijų atžvilgiu. Be to, zuistai reikalauja, kad valdžia panaikintų piliečių religijos registrą“, – rašoma zuistų tinklalapyje.

Jame taip pat rašoma, kad zuizmas išnyks, kai jų reikalavimai bus įvykdyti.“

Kai kurie politikai teigė, kad zuizmas turėtų būti išregistruotas, nes tai nėra tikra religija.

„Bet klausimas šiuo atveju skamba taip: kas yra tikra religinė organizacija ir kaip galima pamatuoti tikėjimą“, – sakė S. Thorhallssonas, kuris save laiko agnostiku.

Vis dėlto nustebino tai, kad kai kurie naujai užsiregistravę zuistai iš tiesų išreiškė susidomėjimą šumerų tikėjimu.

„Mes atlikome apeigas, kurių metu buvo skaitoma senovinė šumerų poezija. Ketiname surengti ir dar vienas“, – teigė vyras.

62-ame Islandijos konstitucijos straipsnyje rašoma, kad evangelikų liuteronų bažnyčia „bus valstybinė bažnyčia Islandijoje, tad ją rems ir saugos valstybė“.

„Mes norime, kad žmonės bent jau turėtų galimybę išvengti parapijos mokesčio“, – sakė S. Thorhallssonas. Jis pridėjo, kad šiuolaikinėje visuomenėje yra lygiai taip pat svarbu, kad valstybė neturėtų žmonių religinių tikėjimų registro.

Progresyviosios partijos narys Stefánas Bogi Sveinssonas ragino zuistus išsiregistruoti kaip religinį judėjimą.

„Niekas į tą organizaciją nesiregistravo tam, kad praktikuotų zuizmą“, – rašė jis.

„Iš esmės yra dvi jų registracijos priežastys: susižerti į savo kišenes pinigus, arba protestuoti prieš dabartinius įstatymus susijusius su religinėmis organizacijomis“, – tvirtino politikas.

Evangelikų liuteronų bažnyčia susidariusios situacijos nekomentavo.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(2)
(27)

Komentarai (4)