Mokslininkai atgaivino prieš 30 metų užšaldytus vandens meškučius  (0)

30 metų pragulėjęs užšaldytas lėtūnas (vandens meškutis) Japonijos mokslininkų buvo atgaivintas ir sulaukė 14 sveikų palikuonių. Iki šiol šiuos itin atšiauriomis sąlygomis galinčius gyventi mažyčius gyvūnus buvo pavykę atgaivinti po 9 metų užšaldymo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai taip pat atšildė ir kiaušinėlį, kuris kartu su lėtūnu buvo užšaldytas 1983-aisiais. Po šešių dienų iš jo ne tik išsirito sveikas vandens meškutis, bet jis sulaukė ir 14 sveikų palikuonių, rašo Sciencealert.com.

Tai, kad vandens meškučiai gali būti prikelti, nestebina – jau anksčiau buvo parodyta, kad jie gali išgyventi netekę beveik 100 proc. vandens, šaldymo ir virimo temperatūrose, veikiami intensyvios radiacijos ar netgi vakuume. Tačiau faktas, kad tris dešimtmečius užšaldyti vandens meškučiai gali sulaukti sveikų palikuonių, yra neįtikėtinas.

Vandens meškutis buvo užšaldytas kartu su dar vienu suaugusiu meškučiu ir kiaušinėliu, kai mokslininkai 1983 m. Antarktidoje rinko samanas. Gyvūnai 30 metų ir šešis mėnesius buvo laikomi –20 laipsnių Celsijaus temperatūroje.

Užšaldyti vandens meškučiai ir kiaušinėliai išgyveno kriptobiozės būsenoje. Šio proceso metu sustoja bet kokie medžiagų apykaitos procesai, taip pat reprodukcija. Kriptobiozė įvairioms gyvūnų rūšims leidžia prisitaikyti prie itin atšiaurių aplinkos sąlygų, tokių kaip užšalimas, deguonies trūkumas ar dehidratacija.

2014 m. kovo mėnesį mokslininkai nusprendė atšildyti vandens meškučius ir pasižiūrėti, kas nutiks. Abu suaugę meškučiai, pavadinti SB-1 ir SB-2 (Sleeping Beauty), vos tik atšilę ėmė judėti, tačiau SB-2 mirė, nes nepakankamai maitinosi.

Vandens meškutis SB-1 visiškai atsigavo ir padėjo 19 kiaušinėlių, iš kurių išsirito 14 lėtūnų, ir jie buvo visiškai sveiki.

Vandens meškutis, išsiritęs iš užšaldyto kiaušinėlio (SB-3), padėjo 15 sveikų kiaušinėlių, iš jų išsirito septyni vandens meškučiai.

Mokslininkų tyrimas publikuotas žurnale „Cryobiology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(64)
(0)
(64)

Komentarai (0)