Klimatologė: „Labai gerai mus amerikiečiai apgavo su sausio mėnesio prognoze, dabar jie panašiai žada ir vasariui“  (1)

Jau kitą savaitę sinoptikai žada orų perversmą – šalti ir sausi žiemiški orai turėtų trauktis savo vietą užleisdami vėjams, krituliams ir pliusinei temperatūrai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Perversmas prasideda pirmadienį. Atkeliauja šiluma ir temperatūra, bent jau vakarinėje šalies pusėje, dienos metu pakyla iki 1-2 laipsnių šilumos.

Kitomis savaitės dienomis atlydys apima visą Lietuvą, temperatūrų svyravimai bus, bet temperatūra jau bus švelni neigiama“, – sakė sinoptikė Alva Nagelytė.

Sinoptikės teigimu, kitą savaitę daugės kritulių, jie bus su lietumi, siautės stiprokas vėjas. Skaičiavimai rodo, kad sausa speiguota žiema turėtų pasitraukti.

Europos vidutinės trukmės prognozių centras artimiausioms keturioms savaitėms Skandinavijai prognozuoja gerokai šiltesnius nei įprasta tuo metu orus. Vasario pradžioje numatoma aukšta anomalinė temperatūra, įprastinę viršijanti trimis laipsniais.

„Pas mus tai būtų artima nuliui, apie minus vieną. Gal atšilimas bus ir ilgam, nors artimiausiomis dienomis dar žada paspausti šaltukas, bet po jo bus perversmas. Vienodi procesai netrunka labai ilgai, jau bus mėnuo, kai gyvename be atlydžių, orai jau turėtų keistis“, – prognozavo A. Nagelytė.

A. Galvonaitė: amerikiečiai su prognoze apgavo

„Labai gerai mus amerikiečiai apgavo su sausio mėnesio prognoze, dabar jie panašiai žada ir vasario prognozę – kad bus šilta. Žadėjo net 5 laipsniais šiltesnę sausio temperatūrą, o dabar kas darosi“, – stebisi klimatologė Audronė Galvonaitė.

Pasak A. Galvonaitės, jau niekuo negalima tikėti, nes dėl klimato kaitos ir El Ninjo reiškinio viskas pasikeitę.

„Vėl artėja prieš mėnesį buvęs variantas, kada Šiaurės ašigalyje temperatūra bus aukštesnė negu pas mus. Tai rodo, kad klimato kaita išbalansavusi cirkuliacinius procesus, daug žalos pridaro siautėjantis El Ninjo. Laikoma, kad dabar jis stipriausias per visą stebėjimo laikotarpį maždaug nuo praėjusio amžiaus vidurio“, – kalbėjo A. Galvonaitė.

Klimatologė primena, kad vasaris – pūgų mėnuo, tačiau jų ne visada būna. Štai praėjusiais metais vasarį žmonės A. Galvonaitei skambino klausdami, ar jau galima arti.

2008 m. žiemą sniego nebuvo visai, vasario mėnesį žmonės arė, o kovą žydėjo alyvos.

Beje, 2015 m. buvo patys šilčiausi per visą orų stebėjimo laikotarpį – vidutinė metinė temperatūra buvo 2,1 laipsnio aukštesnė nei turėtų būti Lietuvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičus
(18)
(4)
(14)

Komentarai (1)