Pūga JAV: vaizdai – lyg iš apokaliptinio filmo, žuvo 18 žmonių  (0)

Šeštadienį JAV rytinę pakrantę užklupo pūga, kuri, spėjama, pateks į stipriausiųjų per JAV istoriją penketuką. Vakarų Virdžinijos ir Merilendo valstijose iškrito apie metrą sniego, todėl buvo paralyžiuotas eismas greitkeliuose, atšaukta tūkstančiai skrydžių ir surakintas didžiausio šalies miesto Niujorko gyvenimas, informuoja CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujienų agentūros „Associated Press“ žiniomis, dėl blogų oro sąlygų žuvo mažiausiai 18 žmonių. NBC praneša apie 19 žuvusių. Tai buvo trečias smarkiausias snygis, užfiksuotas nuo matavimų pradžios 1869 metais.

Pranešama, kad tarp žuvusiųjų – ketverių metų vaikas. Jis važiavo su tėvais, trimis broliais ir seserimis visureigiu, kuris įsirėžė į autoevakuatorių, mėginusį ištraukti iš pusnies įstrigusį automobilį. Visi kiti tsipirko lengvomis traumomis.

Kitų žmonių žūties priežastis – avarijos, įvykusios dėl plikledžio, pusnių keliuose ir riboto matomumo. Viena iš nedaugelio išimčių tapo 60 metų amerikietis, miręs šeštadienį nuo širdies priepuolio, kuris jį ištiko valant sniegą prie namų Merilando valstijos Fort Vašingtono mieste.

Kaip buvo pranešta anksčiau, vien tik Virdžinijos keliuose prieš parą įvyko 989 eismo nelaimės, policija ir gelbėtojai turėjo padėti 793 transporto priemonių vairuotojams. 

Dešimtys tūkstančių gyventojų nuo Karolinos iki Niujorko šeštadienį neturėjo elektros energijos. Tiesa, daugybei  nelaimių išvengusių JAV gyventojų kalnai sniego tapo pramoga – socialiniai tinklai lūžo nuo nuotraukų sniege.

Šeštadienį pasiekusi piką, pūga ėmė trauktis į Atlantą. Manoma, kad iki sekmadienio ryto JAV laiku turėtų nustoti snigti, tačiau 9 val. Lietuvos laiku (Niujorko laiku 2 val. nakties) daug kur vis dar snigo ir pustė.

Naujojo Džersio pakrantė dėl pakilusio Atlanto vandens lygio buvo užtvindyta. Potvynis buvo netgi didesnis už amžiaus audra vadintą uraganą Sandy.

Dar šeštadienį Niujorko meras Billas de Blasio perspėjo, kad vairuotojams draudžiama važiuoti keliais. Primygtinai prašyta gyventojų likti namuose, netgi pagrasinta, jog tie piliečiai, kurie bus užfiksuoti keliuose, gali būti suimti.

B. de Blasio taip pat ragino darbą baigti kavinėms ir restoranams.

„Metas verslui užsidaryti, baigti darbus ir paleisti darbuotojus namo“, – sakė Niujorko meras.

Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo teigimu, nuo pietų mieste nekursavo traukiniai, uždaryti tuneliai ir tiltai nuo Niudžersio iki Niujorko.

„Jeigu jūsų kelionė nėra gyvybiškai būtina, rekomenduojame keliuose nesirodyti. Nesu perdėtai atsargus žmogus, tačiau turiu įspėti, kad keliuose yra tikrai pavojinga dėl itin didelio sniego kiekio, kuris artimiausiu metu nemažės. Jeigu būsite pagauti keliuose, gresia ir baudos. Taigi oficialiai pranešame – likite namuose, nevažiuokite keliais“, – įspėjo A. Cuomo.

Pareigūnai 8,4 mln. gyventojų turinčiame Niujorke, Long Ailende ir keliuose į Naująjį Džersį planuoja atšaukti eismo draudimą sekmadienį 7 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku.

Skaičiuojama, kad ši audra gali padaryti didesnę negu 1 mlrd. JAV dolerių vertės žalą.

Faktai apie pūgą:

– Pūga siautė 20 valstijų, kuriose gyvena 85 mln. gyventojų

- Tūkstančiai žmonių buvo įstrigę Kentukyje, susidarė apie 11 km ilgio spūstis, kurioje įstrigo apie 500 automobilių.

- Nepaprastoji padėtis paskelbta 11 valstijų, pūga jau nusinešė mažiausiai 18 žmonių gyvybę

- Daugiausia sniego iškrito dalyje Vakarų Virdžinijos – 101 cm

- Niujorko centriniame parke iškrito daugiau kaip 60 cm sniego.

- Gyventojai buvo raginami likti namuose,  Niujorko meras uždraudė vairuotojams važiuoti keliais, gąsdino baudomis

– Atšaukta daugiau kaip 8,5 tūkst. skrydžių

- Dėl pūgos nutrauktų elektros linijų, elektros neturėjo nuo 150 iki 200 tūkst. žmonių

Milžiniška JAV Rytų pakrantėje siaučianti pūga penktadienį užklupo ir sniegu užklojo Vašingtoną, o pareigūnai paragino milijonus gyventojų pasirūpinti saugiu prieglobsčiu ir perspėjo, kad blogiausia dar laukia.

Meteorologai prognozuoja, kad iki šeštadienio vakaro sostinėje ir aplinkiniuose rajonuose iškris apie 60 cm sniego, tad įprastas gyvenimas turės sustoti.

Tikroji šios pūgos galia bus justi po vidurnakčio ir truks iki šeštadienio popietės. Vašingtono ir Baltimorės regione numatomas gausus sniegas, stiprėjantis vėjas, galimas žaibavimas, per „Twitter“ pranešė Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS).

Perspėjimas dėl pūgos paskelbtas didelėje JAV rytų teritorijoje nuo Vašingtono iki Niujorko. Keliose pietinėse valstijose jau krito sniegas ir šlapdriba – neįprasti tam regionui, ten dešimtys tūkstančių gyventojų liko be elektros.

Mokyklos ir valstybinės įstaigos Vašingtone buvo uždarytos, viešasis transportas nevažinės nuo penktadienio vėlyvo vakaro iki pirmadienio ankstyvo ryto.

Sekmadienį pūgai pasiekus Vašingtoną, miestas gali būti palaidotas po 76 cm sniego sluoksniu. Dar penktadienį daugelį prekybos centrų užplūdus įsibaiminusiems pirkėjams, ėmė stigti maisto prekių. Vašingtone visą savaitgalį bus uždarytas eismas, o daugelis dainininkų atšaukia savo koncertus, atidedami renginiai.

Nacionalinė šalies meteorologijos tarnyba teigia, kad audra gali tapti baisiausia per visą miesto istoriją. Sostinės ir jos apylinkių gyventojai įspėti, kad iškritęs sniegas gali pralenkti ankstesnį miesto rekordą 1922-aisiais. Tuomet per dvi dienas iškrito daugiau kaip 71 cm sniego.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(5)
(18)

Komentarai (0)