Fizikai nerimsta: jei jų hipotezė pasitvirtins, branduolinės fizikos vadovėliai keliaus į šiukšlyną  (0)

Tarptautinė fizikų komanda ketina patikrinti „šventvagišką“ hipotezę apie protonus – vieną iš esminių Visatos sudedamųjų elementų. Tyrimų rezultatai gali priversti perrašyti branduolinės fizikos vadovėlius, skelbia sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimentais ketinama pademonstruoti, kad protono struktūra atomo branduolyje tam tikromis sąlygomis gali keistis. Jei hipotezė pasitvirtintų, reikėtų peržiūrėti gausybę anksčiau atliktų eksperimentų.

„Daugeliui mokslininkų idėja, kad vidinė protonų struktūra gali keistis tam tikromis sąlygomis, atrodo absurdiška, net šventvagiška, – sakė vienas tyrėjų Anthony Thomasas iš Adelaidės universiteto Australijoje. – Kitiems, pavyzdžiui, man, šio vidinio pokyčio įrodymai yra labai laukiami ir padėtų paaiškinti kai kuriuos teorinės fizikos nesuderinamumus.“

Protono struktūros kitimas mūsų kasdieniniam gyvenimui didelės įtakos neturėtų, tačiau galėtų būti pritaikomas branduolinės ir teorinės fizikos srityse.

Protonus sudaro mažesnės dalelės – kvarkai, kuriuos kartu laiko gluonai. Dabartiniu fizikų supratimu, atomo branduolyje esantys protonai turi tokią pat struktūrą, kaip laisvieji protonai.

Tačiau toks manymas nesuderinamas su kvantine chromodinamika – teorija, kuri nusako sąveikas tarp kvarkų ir gluonų. Remiantis kvantine chromodinamika, atomo branduolyje esantys protonai teoriškai turėtų keistis esant tam tikram energijos lygiui.

Iki šiol buvo neįmanoma patikrinti, ar protonų struktūra gali keistis. Tačiau nauja įranga Thomo Jeffersono nacionaliniame greitintuve Virdžinijoje fizikams leis tai padaryti.

„Iššaudami elektronų lazerį į atomo branduolį galime pamatuoti energijos lygį iš išeinančių elektronų, reprezentuojančių pakitusią būseną, – aiškino A.Thomasas. – Mes darome tvirtus spėjimus apie bandymų rezultatus ir tikimės gauti galutinius rezultatus.“

Ruošdamiesi eksperimentams A.Thomasas su komanda savo spėjimus publikavo „Physical Review Letters“, todėl jų darbai atidžiai stebimi.

Nepriklausomai nuo to, ar jie teisūs, rezultatai bus svarbūs mūsų supratimui apie vienus svarbiausių Visatos elementų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(80)
(3)
(77)

Komentarai (0)