Gravitacinės bangos: su kuo jos valgomos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Staska 2016-02-12 14:55
Skaičiau, kad trečiasis šios sistemos interferometras turėtų būti sumontuotas Indijoje.
Dvigubas nulis 2016-02-12 17:16
Iš dabar konkrečiai planuojamų, detektorius Indijoje bus bene paskutinis. Šiuo metu galėtų veikia vienas detektorius Vokietijoje, GEO600, bet jis labai silpnas palyginus su kitais, todėl iš jo jokių aptikimų nesitikima ir jis veikia daugiau dėl „pasižaidimo“ su naujomis technologijomis. LIGO Hanfordo ir Livingstono detektoriai šiuo metu išjungti ir yra truputį tvarkomi, bet šių metų antroje pusėje turėtų pradėti antrą šešių mėnesių stebėjimo ciklą. Maždaug tuo pačiu metu bus atnaujintas ir pradės stebėjimus Virgo detektorius, esantis Italijoje, kuris yra šiek tiek silpnesnis nei LIGO, bet vis tiek bus labai naudingas, ypač padedantis nustatyti tikslią dangaus poziciją. Apie 2018-2019m. turėtų įsijungti ketvirtasis detektorius, KAGRA, įmontuotas į kalną Japonijoje. Na, o tada eilė turėtų ateiti detektoriui Indijoje, planuojamas berods apie 2020-2022 metus, nors tas detektorius, paprastai sakant, yra tiesiog senoji LIGO detektorių versija. T.y. kai kurias dalis tiesiog transportuos iš JAV į Indiją ir ten jį „atstatys“. Nors galbūt ir bus šiek tiek galingesnis, tiksliai nesidomėjau.
Instruktorius 2016-02-12 18:02
Ir dar noreciau suzinoti, kas is to atradimo paprastam mokesciu moketojui? Kad ir autobuso vairuotojui?
Plikas 2016-02-12 18:15
Prie algos pridės. Lygiai tiek kiek gaunasi varuotojo IQ padalinus iš bangos ilgio.
_alvydas_ 2016-02-12 20:20
Reik pripažint, kad visai ir neblogą intuiciją turėjo tas Albertas Ainštainas. Prieš tiek metų numatė, kad gravitacija turėtų turėti daug daugiau panašumų su elektromagnetizmu. Nors iš tikro dar būtų ne pro šalį pasirausti istoriniuose šaltiniuose ar tikrai jis pirmas tas bangas numatė. Bet vistiek kaip ten bebūtų tai šis tas. Va tik apie tą patį kalbant tai erdvėlaikiu tai kvantiniu vakuumu vadinti kažkaip... Gal vistik siūlyčiau mum atrodančią tuštumą vadinti kvantiniu vakuumu (bent jau, jei kvantinis eteris nepatinka). Tada iškrypsta ir banguoja ne kažkoks metafizinis erdvėlaikis, bet kvantinis vakuumas. Beje kokių galų tas kvantinis vakuumas turėtų "iškrypti", gal tiesiog keičiasi jo struktūra, gal pvz. dėl sudedamų dalių būvio/sužadinimo pokyčių.
Instruktorius 2016-02-12 20:45
Taip ir liktum Plikas be stipendijos su tokiu pasityciojimu is vairuotojo klausimo... Amerikoje butent tokie kaip tas vairuotojas ir dalina tas stipendijas kas irodo kad jo darbas ira atsiperkantis. Zodziu mokesciu moketojai nesuprato reikia uzdaryti projekta jei tik tiek prie atlyginimo tepridesite Beto tas vairuotojas net nesuprastu kas tas bangos ilgis o dar jam pasakyk protonas tai isvis is dankrato gautum
Stebėtojas 2016-02-12 21:05
Įdomu, ką iš tiesų užfiksavo? Ar gravitacinę bangą, kuomet pati banga sklido, panašiai kaip yra su elektromagnetinėmis bangomis, ar, vis dėlto, tik gravitacinio lauko sukeltą erdvėlaikio virpėjimą, panašiai kaip būna į vandens telkinį įmetus akmenį. Pirmasis atvejis rodytų, kad egzistuoja gravitacijos nešėjas, t.y. gravitonas, antrasis atvejis rodytų tik sukeliamą poveikį, bet nieko daugiau apie gravitaciją nepasakytų. Be to, labai įdomus masės netekimas, jei jis iš tiesų įvyko. Reiškia, pačiai gravitacijai sukurti, kad ir kas tai bebūtų, reikalingas kažkokios energijos šaltinis.
Plikas 2016-02-12 23:48
Apibūdink, kaip užfiksuojama 'pati elektromagnetinė banga', o ne 'tiesiog elektromagnetinio lauko sukeltas virpėjimas'.
mobilunkas 2016-02-13 09:29
beliko tik eteri atrast ir vimanais kiekvienas i darba skraidysim. Busim pasieke senoves Indijos lygi...