Verta žinoti: ko privalu paklausti žuvų pardavėjo  (0)

Jeigu nedrįstate prakalbinti žuvų pardavėjo, taip elgiatės visai be reikalo. Keli paprasti klausimai gali suteikti daug vertingos informacijos, skelbia „Food52“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Susidaro įspūdis, kad žmonės kažko bijo, nors dažniausiai jiems trūksta informacijos, tačiau kažkodėl nieko neklausia. Galbūt bijo pasirodyti nieko neišmanantys, bet juk mes tam ir esame“, – teigia žuvų ir jūros gėrybių parduotuvės savininkas Markas Usewiczius ir įvardija klausimus, kuriuos reikėtų užduoti žuvų pardavėjui.

Kas būdinga šiam sezonui?

Tai klausimas, nuo kurio galima drąsiai pradėti pokalbį su žuvų pardavėju. „Dauguma žmonių net nesusimąsto, kad dauguma žuvų turi savo sezoną“, – pasakoja M. Usewiczius ir paaiškina: kai kurios žuvys skaniausios ir vertingiausios tam tikru metų metu. Kartais tai reiškia, kad teks šiek tiek pakoreguoti receptą, bet tai nėra didelė problema.

Be to, pakalbinus žuvų pardavėją tokiais atvejais galima sužinoti apie dar neragautas žuvų rūšis. „Mes neprekiaujame fasuota lašiša, tad šios žuvies turime tik nuo vėlyvo pavasario iki ankstyvo rudens. Galima rinktis kitas žuvis, pavyzdžiui, vaivorykštinius upėtakius ar arktinius šalvius.

„Šios abi žuvys priklauso taip pačiai lašišinių šeimai, tad gaminamos panašiai“, – teigia žuvų žinovas.

Kada žuvis buvo sugauta? Kaip?

Šie klausimai padės išsiaiškinti, ar žuvis šviežia, ir kaip gerai žuvų pardavėjas pažįsta tiekėjus. Nebijokite klausti, iš kur žuvis atkeliavo į parduotuvę ir kaip ji buvo sugauta (Meškere? Tinklu? Žvejybos traleriu?).

Pasidomėkite, ar žuvis sugauta pramoniniu būdu, ar žvejo. „Dauguma žvejybinių laivų išplaukia savaitėms, o mažieji – tik nakčiai“, – paaiškina parduotuvės savininkas, atkreipdamas dėmesį, kad nuo to priklauso, kiek laiko žuvis, prieš patekdama ant jūsų stalo, išbūna ištraukta iš vandens.

Savaime suprantama, perkant žuvį, svarbiausia jos šviežumas, tad derėtų įsitikinti, ar parduotuvėje netvyro nemalonus pastovėjusios žuvies kvapas (jeigu atsakymas teigiamas, greičiausiai jums derėtų kuo skubiau išeiti).

Žuvis turėtų blizgėti, jos akys turėtų būti skaidrios ir neapsiblaususios, o žiaunos – rausvos. M. Usewiczius pataria: įtarimų turėtų kilti tuo atveju, jeigu žuvies žiaunos pašalintos – tai gali būti ženklas, kad pardavėjas bando nuslėpti, ar žuvis tikrai šviežia.

Ką rekomenduotumėte?

Jeigu tiksliai nežinote, ko norite, ar tiesiog norėtumėte išbandyti ką nors naujo, žuvų pardavėjas yra žmogus, kuris neabejotinai turi ir gali pateikti puikią rekomendaciją. Pasitikėjimo vertas žuvų ekspertas turi puikiai išmanyti vietos žuvų rūšis ir tiksliai įvardyti, kokios gardžiausios, pigiausios ir vertingiausios.

„Kad ir porgijos. Tai puikios žuvys“, – sako Markas. Be to, geras žuvies pardavėjas visada gali konkrečiai žuviai pasiūlyti visavertę alternatyvą, o tai labai svarbu.

Kaip šią žuvį paruošti?

Dauguma žuvų pardavėjų gali patarti, kaip skaniai pasigaminti vieną ar kitą žuvį. „Visada paklausiame savo klientų, ko jie tikisi ir kokios žuvies norėtų: riebesnės, liesesnės, tvirtesnės ar minkštesnės. Išgirdę pageidavimus, galime pasiūlyti savo nuomonę“, – teigia žuvų parduotuvės savininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai (0)