Gresia katastrofiškas potvynis, kuris pareikalautų iki 1,5 mln. gyvybių  (1)

Jei įvyktų ši nelaimė, ji gali nusinešti daugiau nei milijoną gyvybių. Didžiausia Irako užtvanka laiko milžinišką kiekį vandens, jei statinys neatlaikytų – pavojus būtų mirtinas. JAV jau įspėjo savo šalies diplomatus išvykti nedelsiant, jei būtų pranešimų apie dar padidėjusį pavojų. Baisiausia, kad yra ekspertų, kurie pirmą šios pastraipos sakinį pradėtų: „Kai ši nelaimė įvyks...“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie pavojų įspėja ir inžinieriai, kurie dalyvavo užtvankos statybose prieš daugiau nei 30 metų. Vis dėlto Irako valdžios atstovai įspėjimų rimtai nevertina ir grėsmę vadina kaip „galimybė viena iš tūkstančio“.

Tikėtina, kad grėsmė bus dar didesnė, kai pavasarį ims šilti orai ir kalnuose ištirpusio sniego vanduo ims plūsti į rezervuarą. Teigiama, kad grėsmė auga kas dieną, nes yra sugedę užtvankos vartai, kuriais anksčiau buvo galima reguliuoti vandens lygį.

2014 m. šios užtvankos kontrolę buvo perėmę IS kovotojai, tačiau kurdų kovotojams pavyko perimti šio strateginio objekto kontrolę. Nepaisant to, praėjus 16 mėnesių, labai mažai buvo padaryta, kad būtų apsaugota daugiau nei milijonas žmonių, kurie gyvena potencialioje potvynio zonoje, jei užtvanka neatlaikytų.

Nors Irako vyriausybė ėmėsi veiksmų ir pasirašė 273 mln. eurų vertės sutartį su Italija dėl užtvankos techninės priežiūros ir konstrukcijos sustiprinimo, nėra aišku, kokia tiksli užtvankos būklė ir kaip efektyviai pavyks atlikti darbus. Italija į Iraką planuoja siųsti 450 karių, kurie turės užtikrinti užtvankos saugumą.

Teigiama, kad, jei užtvanka griūtų, Mosulo miestą užplūstų 20 m aukščio banga, vėliau vanduo pasiektų Samaros miestą ir sostinę Bagdagą. Ekspertai teigia, kad daugybės aukų pareikalautų miestuose kilusi masinė panika. Iš viso ši nelaimė tiesiogiai ar netiesiogiai paliestų daugiau nei 6 mln. žmonių. Teigiama, kad net Bagdadą, kuris yra už 650 km nuo užtvankos, galimai pasiektų 4 m aukščio banga.

Būtina nuolatinė priežiūra

Vienas iš inžinierių, dabar gyvenantis Europoje, tačiau didžiąją karjeros dalį dirbęs su užtvanka, Nasratas Adamo teigia, kad saugumui užtikrinti būtina priežiūra 24 valandas per parą. Anot jo, būtina nuolat cemento skiediniu užpildyti po užtvanka atsirandančias ertmes, kad jos pagrindas išliktų stabilus. Ertmės formuojasi, nes užtvanka stovi ant grunto, kuris yra tirpus vandenyje.

Tokia priežiūra atliekama nuo 1984 m., tačiau darbai sutriko, kai IS teroristai buvo perėmę jos kontrolę. Inžinierius pasakojo, kad prie užtvankos trimis pamainomis 24 valandas per parą dirbo 300 žmonių. Dabar jų liko apie 30, nebėra ir išvogtos technikos bei medžiagų skiediniui ruošti.

Šiuo metu vandens lygis rezervuare siekia 308 m, tačiau, ėmus tirpti sniegui, jis gali pakilti iki 330 m. Baiminamasi, kad techniškai neprižiūrima užtvanka su sugedusiomis vandens sklendėmis gali neatlaikyti tokio spaudimo.

Jei užtvanka griūtų, vanduo Mosulą pasiektų per 4 valandas, Bagdadą – per beveik 2 paras. Jei nebus parengtas geras evakuacijos planas, žmones pražudys ne tik vanduo, bet ir masinė panika – aukų skaičius gali viršyti milijoną ar pusantro.

Niekas nežino, kada užtvanka gali neatlaikyti. Iki šiol gruntui sutvirtinti ir statinio gyvavimui pratęsti jau buvo panaudota 95 tūkst. tonų įvairaus tipo medžiagų, tačiau be šios priežiūros nelaimė darosi kaip niekad reali.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(87)
(2)
(85)

Komentarai (1)